XS
SM
MD
LG
XL
 • Монетни съкровища и монети от II-I в. пр. Хр. в нумизматичната колекция на Плеве

Монетни съкровища и монети от II-I в. пр. Хр. в нумизматичната колекция на Плеве

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Иля Прокопов
  Година на издаване:2006
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 136
Настоящата книга е първата от поредицата за монетните съкровища и монетите от периода II-I в.пр.Хр. Авторите публикуваха предварително в отделна статия едно от съкровищата, съхранявано във фонда на Плевенския музей - това от с. Рупци. То се състои от тетрадрахми от тасоски тип и от драхми на адриатическите градове Аполония и Дирахион. Също в отделна публикация авторите на тази книга представиха и единичните находки от тетрадрахми от тасоски тип. По-ранни статии представят две големи съкровища, съставени от римски републикански денари и драхми на адриатическите градове. Това са находките от с. Тръстеник и с. Оряховица.

Териториалният обхват на публикацията се покрива с широката представа за Плевенския регион. В някои случаи авторите използват и термина "Плевенско", което биха искали да се разбира като по-тясната представа за района непосредствено около града, т.нар. прилежаща територия. На тази тема ще се спрем и по-сетне в текста.

Колекцията на Историческия музей в гр. Плевен е богата на монети и монетни съкровища от горепосочения период и е типична за района. Най-близки паралели има с материала, събран в колекцията на Историческия музей във Враца. Най-характерните белези на колекциите от този географски район са отсъствието на тетрадрахми от Атина от т.нар. "нов стил", тетрадрахмите на Месам-брия и Одесос от Александров тип и тетроболи на гр. Истиея на о-в Евбея, епизодичната поява на тетрадрахми на римския квестор Езилас и на Маронея от същия период. Освен това тук в концентриран вид се срещат тетрадрахми на Първа македонска област, от тасоски тип, римски републикански денари и драхми на Аполония и Дирахион на Адриатическо море. Тази картина е характерна за района на запад от р. Осъм и между Стара планина и р. Дунав.
Допълнителна информация
Автор
 • Иля Прокопов
 • Поредица
 • Автор Иля Прокопов
  Година на издаване 2006
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 136
  Размери 0.300kg (28cm x 20cm)
  Категория Книги /  История и Културология /  Археология и Нумизматика / 
  Код: 0300.00007
  ISBN/Barcode: 954876136Х
  Производител: АГАТО
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка