XS
SM
MD
LG
XL
 • Улици, хора, събития. Моята София през ХХ-ти век

Улици, хора, събития. Моята София през ХХ-ти век

 • Цена: 26.00 лв
  4.00 (2 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Димо Казасов
  Година на издаване:2021
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 398

    Из спомените за една София от миналото - мемоарите на Димо Казасов ни повеждат на разходка из калдъръмените улици на столица от миналия век с нейните култови образи и ключовите събития, белязали историята ни

В книгата увлекателно и пълнокръвно е описано динамичното развитие на градските пространства – улици, паркове, магазини и заведения, сгради и цели квартали, изграждането на транспортните връзки, които оформят специфичния облик на стара София.

Настоящото издание е отлежавало в архивите на автора повече от 50 години след написването си и разполага със снимков материал, който ще допринесе за пълноценната ви разходка във времето.


Димо Казасов (1886 – 1980) е виден български политик и журналист. Роден е в Трявна, учи в русенската гимназия, а през 1918 г. завършва право в Софийския университет. Членува в БРСДП от 1902 г., а след нейното разцепление става част от групата на широките социалисти и влиза в партийното ръководство.

През 1927 г. е един от основателите на политическия кръг „Звено“, а от 1943 г. е деец на Отечествения фронт. През годините Димо Казасов е депутат, министър в няколко кабинета и дипломат. Участва в редактирането на редица периодични издания и е автор на пътеписи, есета и разнородни книги за обществено-политическите явления от дългия си житейски път.

Мемоарите на Димо Казасов „Улици, хора, събития“ са оригинален поглед върху миналото на София и усилената модернизация на столицата, в която кипи активен политически и светски живот. Градът се променя – не само като архитектура, но и като социо-културна среда, а с него се променят и хората – при това с целия драматизъм, който неизменно съпътства подобни исторически процеси.

Като неизменен и извънредно активен участник в обществените процеси, авторът разказва за личния си принос в емблематични политически събития от началото и средата на миналия век и споделя информация и впечатления от „първа ръка“ за познанствата и връзките си със знакови фигури в нашата история. Картината на столичния живот добива завършен вид чрез сладкодумните му разкази за всекидневието и страстите на неговите жители – домашната обстановка, облеклото, пазарите, кръчмите, културните салони и т.н.

Допълнителна информация
Автор
 • Димо Казасов
 • Поредица
 • Автор Димо Казасов
  Година на издаване 2021
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 398
  Размери 0.442kg (16cm x 23cm)
  Категория Книги /  Художествена литература /  География, Туризъм /  Пътеводители, справочници /  Публицистика / 
  Код: 0311.00642
  ISBN/Barcode: 9789545155512
  Производител: MILLENIUM
  Напиши ревю
  Може да ви интересува
  101 отбивки в София
  Продължението на бестселъровата поредица на Иван Михалев „101 отбивки” ни пренася в София, където за..
   4.33

  Цена: 17.90 лв

  Затрупана София
      В „Затрупана София“ Кирил Христов разказва личната си история през спомени..
   4.18

  Цена: 16.90 лв

  Бохемска София. Истории от жълтите павета
      В ръцете си държите книга, която ще ви срещне с едни от най- интересните ли..
   4.60

  Цена: 19.90 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка