XS
SM
MD
LG
XL
 • Рамбо

Рамбо

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Надя Суманен
  Година на издаване:2022
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 224

Романът на Надя Суманен “Рамбо” описва селското лято на едно градско момче, израснало без баща и без особени грижи от страна на майка му. За негов срам тя му е избрала името на филмов герой – Рамбо. Животът го е научил да се справя сам, има къс фитил, пали се бързо и е импулсивен.

Поредният приятел на майка му решава да ги заведе през лятната ваканция при родителите си на село. Там момчето получава невиждани неща – редовно хранене, чист и уютен дом, среща и най-сърдечните домакини, които може да си представи.

Идилията обаче е нарушена от пристигането на самонадеяната Лина, племенницата на маминото гадже. По нахакания й вид и смартфона в ръката й на пръв поглед изглежда, че тя се справя отлично в живота. Но дали е по-щастлива от Рамбо?

Авторката разказва за герои от три поколения толкова топло и вълнуващо, че със съжаление се разделяме с тях в края на книгата.

Романът е един от най-успешните в днешната финландска литература. Той печели наградата „Финландия“ за млади читатели и е победител в конкурса за романи за младежи в Отава. Създадена е и пиеса, базирана на книгата. Романът има за съвсем кратко време няколко издания и е лидер в класациите за най-продавани книги в страната. Предложен е да влезе сред задължителните четива в училище.

Надя Суманен (родена през 1975 г.) е детски психиатър и майка на две деца. Тя познава много момчета, които имат същите характеристики като Рамбо (кръстен на героя на Силвестър Сталоун от екрана). Момчето е с диагноза синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Израснало е без баща, а майка му е депресирана и се бори с ежедневието. Рамбо вече е разпознаваем тип герой в училищата. Липсата на съсредоточеност и внимание, както и трудностите с интеграцията са част от ежедневието във всички класни стаи.

Романът дава трибуна на младежите, чийто глас рядко се чува. Рамбо е отгледан от майка си и е свикнал да се справя сам, когато майка му е в депресия. Въображението му е буйно и в училище избягва компанията на по-заможните деца.

Рамбо иска да бъде обикновено 14-годишно момче, но не е. Темата е за хората, изтласкани на ръба на обществото, и за семейните проблеми, които са толкова разпространени днес (разводи, раздели, деца без бащи, отчуждение в семейството), но въпреки това книгата е ярка и изпълнена с надежда.

„Исках да опиша срещите и как те променят хората. Рамбо е характеризиран като аутсайдер, но смятам, че това не е съвсем вярно: той ходи на училище, получава терапия, обича майка си и е пълен с мечти.“ – Разказва авторката.

Ето и няколко отзиви за романа:

„Тези неспокойни момчета имат толкова много потенциал. Често са смели и креативни, пълни с безкрайни възможности.“ - Suvi Ahola / Helsingin Sanomat

„Рамбо“ е роман за млади читатели в най-добрия си вид – непретенциозен и достъпен, лесно читаем и интересен.“ – Kirjakko ruispellossa

„Романът на Суманен е непретенциозна, позитивна история за съзряването. Това е и оптимистично, сърдечно повествование за момче, което иска да спаси планетата и да бъде добър човек. Рамбо е герой с правилно отношение в живота. Той не се поддава. Романът описва вярата в бъдещето и непредсказуемостта на живота от гледната точка на това момче. Суманен изобразява герои от три поколения, всяко със своите проблеми. Лесно е да влезеш в контакт с тях и да разбереш тяхното поведение и решения.“ – Marja Welin / Savon Sanomat

Допълнителна информация
Автор
 • Надя Суманен
 • Поредица
 • Автор Надя Суманен
  Година на издаване 2022
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 224
  Размери 0.100kg (13cm x 20cm)
  Категория Книги /  Детска литература /  Детски романи / 
  Код: 0164.10980
  ISBN/Barcode: 9786192351267
  Производител: ИЗИДА
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка