XS
SM
MD
LG
XL
 • Политиката

Политиката

 • Автор:Хенри Кисинджър
  Година на издаване:2023
  Език: Български
  Корица: Твърда
  Преводач:Боряна Вулова
  Страници: 318

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 21.06.2024
   до краен адрес: 21.06.2024 - 23.06.2024

„Политиката“ (с оригинално заглавие „Does America needs a Foreign Policy”) на видния аме­рикански държавник Хенри Кисин­джър, съветник по въпросите на националната сигурност по време­то на президента Ричард Никсън и държавен секретар при президента Джералд Форд, може да се характери­зира като политическо есе върху настоящето и бъдещето на аме­риканската външнополитическа стратегия.

Идеите на Кисинджър отчитат новите реалности в света след падането на желязната заве­са и отправят поглед в бъдещето, без да пропускат нито един земен регион и дори отделни държави. В специално написан послеслов бив­шият държавен секретар се спира на непосредствените задачи на американската външна политика след терористичните удари в САЩ на 11 септември 2001 година.

В „Политиката” Хенри Кисинджър формулира съвсем ясно и катего­рично хегемонното положение на САЩ в света след края на студена­та война: „Международната сцена представлява странна смесица от зачитане и подчинение на амери­канската мощ, съчетана понякога с гняв към нейните препоръки и объркване, що се отнася до дъл­госрочните ѝ цели... Съедине­ните щати имат превъзходство, което не е оспорвано дори от най-великите империи на ми­налото. От въоръженията до предприемачеството, от науката до технологията, от висшето об­разование до културата САЩ зае­мат безпрецедентна доминираща позиция на цялото земно кълбо... САЩ се смятат ед­новременно за източник и гарант на демократичните институции по земното кълбо и все повече се утвърждават като арбитър за чест­ността на избори в други страни и в прилагането на икономически санкции или други задължителни мерки, ако изискванията им не се изпълняват.” Това е базата, на която Кисинджър гради изводите си за външната политика на САЩ.

В „Политиката“ – тази съдържателна и важна книга, едновременно проницателна и блестящо увлекателна, най-известният американски дипломат обяснява каква трябва да бъде външната политика на САЩ. В седем глави „Политиката” дава кристално ясна оценка как издигането на САЩ в световна доминираща сила през ХХ век може ефективно да бъде съчетано със спешната потребност през ХХI век да бъде постигнат нов световен ред. Книгата съдържа и послеслов от автора, който се отнася до ситуацията след датата 11 септември 2001 г., отразила се преломно на новата световна международна политика.

Допълнителна информация
Автор
 • Хенри Кисинджър
 • Поредица
 • Автор Хенри Кисинджър
  Година на издаване 2023
  Език Български
  Корица Твърда
  Преводач Боряна Вулова
  Страници 318
  Размери 0.350kg (15cm x 23cm)
  Категория Книги /  Социология, Политика /  Световна история /  Най-доброто от 2023 / 
  Код: 0014.84422
  ISBN/Barcode: 9789543987573
  Производител: ТРУД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка