XS
SM
MD
LG
XL
Уважаеми клиенти, във връзка с частичното затваряне е възможно забавяне на доставката на поръчките ви. Благодарим ви за разбирането!
 • Нормативната структура на правото

Нормативната структура на правото

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Димитър Радев
  Година на издаване:2008
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 232
В "Нормативната структура на правото" проф. Радев прави нов прочит на нормативизма и нормативното в правото. С блестяща аналитичност авторът извежда значението на чистото учение за правото на Ханс Келзен и неговата прочута Виенска правна школа, която дълго време бе пренебрегвана в България. В книгата се разяснява влиянието на нормативното учение за правната теория и се подлагат на анализ правните норми, правните принципи, правните доктрини и съдебната практика. Според автора съдът също създава норми, които в книгата се наричат "съдебни норми", като се подчертава тяхното значение за теорията и отделните аспекти на позитивното право.

Проф. Радев подлага на критичен преглед т.нар, "битиета" на правото, с които твърде често се спекулира в правната литература: "социално битие", "историческо битие", "психологическо битие" и прочие "битиета", които, според автора, нямат никакво значение за правото. Според него, ако има някакво битие на правото, то това е единствено нормативното битие. За автора няма съмнение, че извън правната норма не могат да съществуват никакви правни явления - всички правни явления водят началото си от правната норма и съществуват само и единствено благодарение на нея.
Книгата е предназначена за учени-юристи, практикуващи юристи, студенти по право, както и за философи, историци и социолози.

Димитър Радев е роден през 1959 г., в гр. София. Професор по "Теория на държавата и правото" в Юридическия факултет на УНСС. Ръководител катедра "Публично-правни науки" в същия факултет. Чете лекции по "Обща теория на правото" и "Общо учение за държавата". Специализирал е в Австрия, Германия, Гърция. Има седем издадени книги, от които една (Онтология на правото) на гръцки език. Член на ЦИК на парламентарните избори през 2005 г. и на ЦИК на изборите на президент през 2006. Член на Световната асоциация по философия на правото и на Софийската адвокатска колегия.
Допълнителна информация
Автор
 • Димитър Радев
 • Поредица
 • Автор Димитър Радев
  Година на издаване 2008
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 232
  Размери 0.200kg (20cm x 14cm)
  Категория Книги /  Икономика и бизнес / 
  Код: 011.612
  ISBN/Barcode: 9789546077752
  Производител: ЛИК
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка