XS
SM
MD
LG
XL
 • Манчестър Юнайтед: историята на един велик футболен клуб в десет мача

Манчестър Юнайтед: историята на един велик футболен клуб в десет мача

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Джонатан Уилсън
  Година на издаване:2018
  Език: Български
  Корица: Мека
  Националност:Английска
  Оригинално заглавие:The Anatomy of Manchester United
  Страници: 354

    Нито един мач не следва предначертан път. Почти никога единият отбор не печели, защото е по-добър. Винаги има приливи и отливи, моменти, в които везните на мача заплашват да се наклонят на тази или онази страна. Футболът невинаги е честен. Около двубоите се изграждат митове, индивидуалните проблясъци са провъзгласявани за решителни. Победата оправдава всичко.

    Ето защо, ако наистина искаме да разберем миналото на футбола и да си извлечем поуки от него, трябва да се върнем към източниците, към самите мачове и да ги подложим на щателно проучване. Тази книга предлага внимателен прочит на десет ключови мача за историята на „Манчестър Юнайтед” от първия му успех за Купата на ФА през 1909 г. до странно утешителния успех във финала за Купата на ФА през 2016 г.

    От първия мач няма видеозаписи, а от следващите два има само кратки репортажи. Описанията на тези двубои трябваше да бъдат попълнени от стари статии и интервюта, като този процес разкрива колко ненадеждна е паметта и колко трудно е да се пише без телевизионни повторения – рутинното спасяване за един е невероятна намеса за друг, центриранията се сипят, най-различни играчи избиват топката, а положенията, на които един вестник отделя внимание, остават незабелязани от друг. Но по онова време репортажите от мачовете са се предавали в реално време и затова не са толкова повлияни от крайния резултат. Така те предлагат по-точно предаване на усещането за двубоя, дори и някои специфики да са изгубени. Създаването на обобщаващ наратив е въпрос на консенсус. Гледах останалите седем мача на запис отново и отново, търсех модели, опитвах се да вникна в дебрите на спорта, който продължава да се присмива на повърхностните опити за анализиране на даден мач. 

    Десетте описани тук мача не са подбрани, защото са най-добрите на „Манчестър Юнайтед” или са най-важните в късен етап от турнир, а защото представят по-всеобхватни тенденции или са крайъгълен камък в историята, бележат края на една ера или началото на друга

Допълнителна информация
Автор
 • Джонатан Уилсън
 • Поредица
 • Автор Джонатан Уилсън
  Година на издаване 2018
  Език Български
  Корица Мека
  Националност Английска
  Оригинално заглавие The Anatomy of Manchester United
  Страници 354
  Размери 0.390kg (17cm x 23cm)
  Категория Книги /  Хоби /  Спорт /  Футбол / 
  Код: 0033.02436
  ISBN/Barcode: 9789542827337
  Производител: СИЕЛА НОРМА АД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка