XS
SM
MD
LG
XL
 • Македонски дневник

Македонски дневник

 • Цена(при On-Line покупка): 9.00 лв
Търпо Поповски е роден на 21 май 1848 г. в с. Косинец, Костурско. Завършва гръцка гимназия в Цариград, а после българско училище, след което се завръща в родния си край и там учителства в продължение на повече от двайсет години. През 1893 г., по Внушение на Даме Груев и Пере Тошев, е ръкоположен в свещенически сан, което ту дава повече свобода на действие. Умира в София през 1928 г.

Наричат го "кръстник" на първите комити от ВМОРО. През целия си живот свещеноиконом Търпо решително се противопоставя на гръцките Владици и техните гърчеещи се слуги. Неведнъж те успяват да го тикнат в турските зандани, но не и да му затворят устата или "да го убоят със застрашавания".

Личността на отец Търпо Поповски е впечатляваща - той отдава себе си на полза роду - кому като букВар, кому като Светата история, кому като читанка. И накрая ни завещава македонските си записки по българските страдания, за да ни направи - и след кончината си - силно съпричастни към сърцевината на националната кауза, към духовната ни доктрина.
Румен Леонидов
Допълнителна информация
Автор
 • Търпо Поповски
 • Поредица
 • Автор Търпо Поповски
  Година на издаване 2006
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 160
  Размери 0.260kg (21cm x 15cm)
  Категория Книги /  Биографии, Автобиографии, Мемоари / 
  Код: 089.146
  ISBN/Barcode: 9789545972454
  Производител: ФАМА
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка