XS
SM
MD
LG
XL
 • Linux - практически наръчник по системно и мрежово администриране

Linux - практически наръчник по системно и мрежово администриране

 • Наличност: Изчерпано
 • Година на издаване:2017
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 484
Този практически наръчник е ориентиран към системните администратори и разглежда един от най-широко застъпените аспекти на приложението на Linux - изграждането на сървър.

Книгата се състои от четири части:

Разгръщане на Linux – тук ще научите всичко за инсталирането на Linux, включително и разгръщане по мрежата и на виртуален сървър.
Устройство на Linux – тази част запознава читателя с процеса на зареждане, със системите за инициализация и с ядрото на Linux. Разгледани са и файловата система, мениджърът на логически дялове LVM и RAID масивите.
Системно администриране – потребителски акаунти, вход в системата, конфигурационни файлове, PAM – за всичко това се говори в тази част.
Мрежово администриране – тази част е посветена на администрирането на мрежата и мрежовите сървиси.

Примерите в книгата са организирани на принципа на сравнението. Дава се пример с Fedora Server 24, а на всеки етап от процеса по изграждането и работата със сървъра се проследяват особеностите на инсталиране и настройка, а също и съответните предимства, възможности и недостатъци на останалите най-разпространени към днешна дата Linux дистрибуции (както DEB-ориентирани, така и RPM-ориентирани). Така че, ако работите, например с Debian, или просто повече ви харесва openSUSE, или Ubuntu, книгата би ви била също толкова полезна, колкото и за потребителите на Fedora.

Авторът е избрал балансиран подход между теория и практика, благодарение на който книгата може да послужи като пълноценно ръководство за изграждане и настройка на сървър за малка и средна фирма, а дори и за корпорация.
Допълнителна информация
Автор
 • Поредица
 • Година на издаване 2017
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 484
  Размери 0.691kg (24cm x 17cm)
  Категория Книги /  Компютърна литература /  Компютърни мрежи / 
  Код: 0602.00521
  ISBN/Barcode: 9786197356182
  Производител: АСЕНЕВЦИ
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка