XS
SM
MD
LG
XL
 • Един от първа дивизия

Един от първа дивизия

 • Цена: 16.90 лв
  4.36 (45 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Георги Ст. Георгиев
  Година на издаване:2018
  Език: Български
  Корица: Мека
  Националност:Българска
  Страници: 319

   „Един от Първа дивизия“ е разказ за хората – за орача и чиновника, за занаятчията и учителя, за богатия и бедния, за неграмотния и образования, за кръчмаря и поета. България ги призовава и те оставят семействата си, стичайки се под знамената на своите полкове.

    Заради България. За да изпълнят дълга си. Докрай.

    Те се бият по бойните полета на войните за национално обединение. Границите на днешна България са начертани с върховете на щиковете им. Стоят с месеци в окопите, в мразовитата шир на Влашко и в маларичните полета на Битолско. Атакуват „на нож“ безименни коти, държат до последно наглед безсмислени позиции, режат телени мрежи и копаят окопи.

    „Един от Първа дивизия“ на Георги Ст. Георгиев е вероятно най-забележителният образец на българската военна мемоаристика. Скоро след издаването си през 1935 г., книгата се превръща в абсолютен бестселър и само за седем години претърпява пет издания. В нея читателят ще извърви дългия и поучителен боен път на легендарната Желязна дивизия, ще почувства гордостта от победите, но и ще изпита болката от една истинска трагедия.

    Сто и петдесет хиляди се пожертваха. Сто и петдесет хиляди дадоха живота си. Един живот – един куршум. Един куршум – два лева. Два лева не са половин хляб. Два лева не са милостиня дори. Животът е най-незначителният предмет за размяна. Най-евтиният продукт за покупка. Тогава животът струваше няколко стотинки. Беше под тази цена. Остана без цена. Животът бе най-малоценното. Сто и петдесет хиляди се пожертваха. Сто и петдесет хиляди дадоха живота си. Значи не дадоха нищо? Дадоха всичко.
    Георги Ст. Георгиев

    Настоящото издание е пълно – главата „Противник“, премахвана от цензурата в продължение на десетилетия, е добавена, за да излезе книгата в оригиналния си вид. Допълнителна стойност дават и десетките пояснителни бележки, новият предговор, както и снимката на автора от последните години на жизнения му път.

Допълнителна информация
Автор
 • Георги Ст. Георгиев
 • Поредица
 • Автор Георги Ст. Георгиев
  Година на издаване 2018
  Език Български
  Корица Мека
  Националност Българска
  Страници 319
  Размери 0.360kg (14cm x 21cm)
  Категория Книги /  Художествена литература /  История и Културология /  Българска проза /  История на България /  Биографии, Автобиографии, Мемоари / 
  Код: 0850.00032 - 1116262
  ISBN/Barcode: 9786197496048
  Производител: БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
  Напиши ревю
  Може да ви интересува
  Тодор Александров: Легендарният комита
      Бурният житейски път на Тодор Александров (1881 – 1924) преминава през три..
   4.80

  Цена: 30.00 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка