XS
SM
MD
LG
XL
 • България от първо лице: Мари Айхорн в София 1924 - 1925 г.

България от първо лице: Мари Айхорн в София 1924 - 1925 г.

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Юлиана Рот, Петър Стоянович
  Година на издаване:2023
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 192

На Коледа, седми януари 1924 г., рано сутринта на Софийс­ката централна гара пристига влакът от Белград, а с него и учителката по музика Мари Айхорн. Пътуването ? е започнало преди пет дни в Мюнхен. Утрото е мразовито, пропуснато е уговореното празнуване на Бъдни вечер в семейство Вазови. Заради закъснението никой не я посреща. Тя взема файтон и се отправя към дома на Борис Вазов и Елисавета Консулова-Вазова.

В семейство Вазови Мари Айхорн ще прекара година и половина. През цялото време тя води дневник, в който подробно описва преживяното. Бинка Вазова си спомня: "Ние си пишем уроците, тя си седне и една такава подвързана книжка ли беше някаква и пише си, пише си. Едно хубаво така, като печатно излизаше всичко". За щастие дневникът е запазен. Той се оказва неповторим документ за времето, когато в България се полагат основите на редица културни институции, много от които дължим на Консулова-Вазова и нейното обкръжение, поради което попадат съвсем естествено в полезрението на германската гостенка. Дневникът съдържа неподправена информация за политически и обществени събития, на които Мари Айхорн е била свидетел, както и за личности, играли важна роля в културния живот на софийското общество. Днешният читател ще получи вероятно най-голямо удоволствие от описанията на ежедневието на новия, още малоброен образован буржоазен елит - семейните отношения, празничните ритуали, ваканциите, развлеченията, обноските, които се формират в новите условия на контакт с външния, "европейски" свят.

Ценността на разказаното се повишава многократно, като вземем предвид, че българската мемоарна литература не е особено богата на произведения, които представят личности от елита на фона на тяхното ежедневие.

Мари Айхорн започва записките си на 1 януари 1924 г., когато тръгва с влак от родния си град Фюрт, и ги завършва на 6 август 1925 г. при пристигането си в Мюнхен.

Допълнителна информация
Автор
 • Юлиана Рот, Петър Стоянович
 • Поредица
 • Автор Юлиана Рот, Петър Стоянович
  Година на издаване 2023
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 192
  Размери 0.250kg (14cm x 21cm)
  Категория Книги /  Публицистика /  Пътеписи / 
  Код: 0321.00089
  ISBN/Barcode: 9786190014867
  Производител: ФАБЕР
  Напиши ревю
  Може да ви интересува
  Пътят към София
  Новата книгата на Петър Стоянович „Пътят към София. Произход, образование и мотивация на принц Ферди..
   

  Цена: 14.01 лв

  Фердинандеум
  Фердинандеум е научно-исторически труд, описващ в подробности първите 25 години от управлението на Ц..
   

  Цена: 48.00 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка