XS
SM
MD
LG
XL
 • Будистката мъдрост

Будистката мъдрост

 • Наличност: Изчерпано
 • Цена(при On-Line покупка): 8.00 лв
В настоящия сборник за пръв път на български език са представени трима от Патриарсите на китайската будистка махаянска школа Хуаян („гирлянда от цветя”) от епохата на династията Тан (618-907 г.), в основата на чието учение лежат принципите, изложени в сборника сутри „Аватамсака” („Хуаян дзин”, „Сутра на гирляндата от цветя”).

Школата Хуаян е една от най-философски насочените будистки школи в Китай. Според Е.Торчинов, изходен пункт на хуаянската философия, нейна основна доктрина, е образът на скъпоценна гирлянда на бог Индра, описана в „Гандавюха сутра”. Тази гирлянда била изплетена от скъпоценни камъни, всеки от които отразявал всички останали камъни и на свой ред се отразявал в останалите. Обяснявайки учението на Хуаян на своите ученици, Патриарх Фадзан взел десет огледала и ги разположил около статуята на Буда по такъв начин, че статуята започнала до безкрайност да се отразява в тези огледала. Този нагледен пример илюстрирал едно от четирите базови положения в Хуаян – „Всичко в едно и едно във всичко” – във всеки елемент е целият свят и този елемент е във всеки друг елемент.

Първият Патриарх Душун (Фа Шун, 557-640), който по време на своя живот е смятан повече за чудотворец, отколкото за мислител, е представен с трактата „Съзерцание на света на дхармите в Хуаян”.

Третият Патриарх Фадзан (643-712 г.), смятан за фактически основател на школата, защото първи започва да коментира Аватамсака сутра, е представен с трактата „Очерк за Златния Лъв”.

Петият и последен патриарх Дзунми (780-841 г.), който оставя трайна следа в духовната история както на школата Хуаян, така и на школата Чан; е представен с откъс от “Предговор към сборника от тълкувания на изворите на чанските истини”.
Допълнителна информация
Автор
 • Поредица
 • Година на издаване 2011
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 98
  Размери 0.125kg (21cm x 14cm)
  Категория Книги /  Езотерика и духовни учения /  Източна мъдрост / 
  Код: 286.150
  ISBN/Barcode: 9789543191543
  Производител: ШАМБАЛА
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка