XS
SM
MD
LG
XL
 • Болести по пчелите
  -40 %

Болести по пчелите

 • Цена(при On-Line покупка): 8.80 лв 5.30 лв
Медоносната пчела има своето утвърдено място в равновесието на природата като най-важен опрашител на дивите и културните растения. Но тя изпълнява важна роля и в областта на естественото хранене и природолечението в производството на продукти като мед, цветен прашец, желе роял и прополис. Тази задача могат да изпълнят само здрави пчели и здраво пчелно семейство.

Една книга за болестите по пчелите би се занимавала основно с такива болести, които са от значение за цялото семейство, тъй като медоносната пчела може да оцелее само в социалното съобщество, семейството е организмът, който трябва да бъде запазен; отделната пчела е само един член във функционалната организация на свръхорганизма, подобно на тъканта при висшите живи същества.

Необходима е постоянна актуализация при избора на концепциите за профилактика и борба с болестите. При това най-добрата защита е чрез профилактика. Тук особено значение имат условията на околната среда и на отглеждането, защото пчелите биват засегнати най-често от т. нар. фактории болести, чието настъпване и протичане зависят до голяма степен от външни фактори.

Във връзка с това се предлагат различни биологични методи за борба. И не на последно място поради високата чувствителност на пчелните продукти само в краен случай може да се прилагат медикаменти и други химични средства за лечение. Избягването на лекарства означава по-голям разход на време, но това не трябва да има първостепенно значение за пчеларя.

Тази книга е насочена както към опитния пчелар, така и към начинаещия. За да бъде разбираема и за непосветените, съм избягвал, доколкото е възможно, пчеларските термини. Другата цел беше книгата да се възприема като максимално ясна, така че да не се налага използването на други книги, което наложи обща част в началото, насочена главно към начинаещите.
Допълнителна информация
Автор
 • Волфганг Ритер
 • Поредица
 • Автор Волфганг Ритер
  Година на издаване 2005
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 160
  Размери 0.230kg (21cm x 14cm)
  Категория Книги /  Екология, Селско стопанство, Животновъдство /  Промоции / 
  Код: 478.042
  ISBN/Barcode: 9548496550
  Производител: ДИОНИС
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка