XS
SM
MD
LG
XL
 • Беседи за български художници

Беседи за български художници

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Петър Увалиев
  Година на издаване:2003
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 192
“В продължение на половин век седмичните беседи по Би Би Си на Петър Увалиев обхващаха широка гама от области на културата: театър, поезия, кино, музика, архитектура, опера, живопис и скулптура.

Неговите есета – дълги години един от малкото източници, от които голямата му и привързана към него аудитория черпеше неизопачена информация – винаги се стремяха да обрисуват пълна картина на културния живот в Обединеното кралство, спирайки се на творци като Т. С. Елиът, Харолд Пинтър, Бенджамин Бритън и много други. Често Увалиев откликваше и на събития и дейности, свързвани с български творци, като например на участието на квартета “Димов” в Олдбургския фестивал. С право нарекоха Увалиев “духовен посланик на българската култура в странство.”

Друго характерно нещо за неговите, да ги нарека – Писма от Лондон, бе, че той познаваше историята на взаимоотношенията между британската и българската култура. Така успешно строеше “културни мостове”, като например бележките му за Тракийската изложба в Британския музей, за впечатленията на Петко Славейков от Лондон, за появата на Николай Гяуров в Ковън Гардън, за Гео-Милевата Среднощ над Темза, за кореспонденцията на “Таймс” Джеймс Баучър и за Уилям Гладстон, за пионерската роля на галерия “Гровенор” и критика Ерик Есторик и т. н.

Трета характерна черта в беседите на Петър Увалиев, може би най-видна в настоящия сборник, бе, че той едновременно информираше слушателите си и заедно с това подкрепяше националната им културна гордост.”

Соня Руув-Увалиева
Допълнителна информация
Автор
 • Петър Увалиев
 • Поредица
 • Автор Петър Увалиев
  Година на издаване 2003
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 192
  Размери 0.655kg (22cm x 23cm)
  Категория Книги /  Изобразително изкуство /  История и теория на изкуството / 
  Код: 030.165
  ISBN/Barcode: 9544265503
  Производител: АНУБИС
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка