XS
SM
MD
LG
XL

Съзнанието като инстинкт: по следите на загадката как мозъкът поражда ум

 • Цена: 16.90 лв
  3.89 (151 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Майкъл С. Газанига
  Година на издаване:2019
  Език: Български
  Корица: Мека
  Националност:Американска
  Оригинално заглавие:The Consciousness Instinct: Unraveling the Mystery of How the Brain Makes the Mind
  Преводач:Елена Филипова
  Страници: 264

    Вдъхновяващо и проникновено изследване на науката и философията на съзнанието. Майкъл Газанига дава отговор на някои от най-дълбоките въпроси, които умът е способен да зададе.
    Стивън Пинкър, автор на „Как работи умът” и „Материалът на мисълта” 

    Как активността на невроните се превръща в съзнание? Как физическата реалност на атомите, молекулите и клетките създава живите и смайващи светове в главите ни? Проблемът за съзнанието ни преследва от хилядолетия. В последното столетие обаче мащабни пробиви пренаписаха науката за мозъка, но много от главоблъсканиците още от времето на древните гърци остават неразрешени.

    В „Съзнанието като инстинкт” почитаният като баща на невронауката Майкъл С. Газанига събира всичко, което е постигнал през десетилетната си кариера. Той се опира както на последните научни изследвания, така и на историята на нашето познание, за да разкрие голямата картина на човешкото съзнание.

    Идеята за мозъка като машина, предложена преди столетия, отвежда към заключения за зависимостта между него и ума, която провокира и разделя учените и философите до наши дни. Газанига прави истински пробив в тази теория и защитава идеята, че мозъкът е стройна система от независими модули, които работят в синхрон. Съзнанието е трудно да бъде угасено дори при наличието на тежки мозъчни травми и изменения, то няма център и винаги блещука в мрака. Разбирането как то се появява, ще дефинира бъдещето на невронауката и ще предопредели посоката на изследванията за изкуствения интелект.

    В „Съзнанието като инстинкт” Майкъл С. Газанига представя не само наследството на живота си, отдаден на науката, но и посочва пътя към бъдещето.

    „Най-просто казано, според мен съзнанието е инстинкт. Много организми, не само хората, го притежават в готов вид още с появата си. Тъкмо това са инстинктите – нещо, което организмите притежават още с появата си. Живите същества имат организация, която прави възможно съществуването на живота и в крайна сметка на съзнанието, въпреки че са изградени от същите материали като неживия природен свят около тях.”

Допълнителна информация
Автор
 • Майкъл С. Газанига
 • Поредица
 • Автор Майкъл С. Газанига
  Година на издаване 2019
  Език Български
  Корица Мека
  Националност Американска
  Оригинално заглавие The Consciousness Instinct: Unraveling the Mystery of How the Brain Makes the Mind
  Преводач Елена Филипова
  Страници 264
  Размери 0.360kg (14cm x 21cm)
  Категория Книги /  Художествена литература /  Психология и философия /  Науки /  Биология / 
  Код: 0033.02502
  ISBN/Barcode: 9789542828235
  Производител: СИЕЛА НОРМА АД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка