XS
SM
MD
LG
XL
 • Стенно-монументалните изкуства през XX век в България, Европа и света + CDСтенно-монументалните изкуства през XX век в България, Европа и света + CD

Стенно-монументалните изкуства през XX век в България, Европа и света + CDСтенно-монументалните изкуства през XX век в България, Европа и света + CD

 • Автор:Даниела Чулова-Маркова
  Година на издаване:2008
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 118

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 20.07.2024
   до краен адрес: 20.07.2024 - 22.07.2024
Изданието разглежда стенно-монументалните изкуства през XX век в България, Европа и света и се базира на примери от България, от европейски и неевропейски култури. То поставя началото на бъдеща поредица, насочена към проблемите на стенно-монументалната живопис през XX и XXI век по света. Изложението има конспективен характер и цели да ориентира читателите за тенденциите в стенно-монументалните изкуства и за съществуващите художествени практики в България, Европа и света. Текстът съдържа фактология, съпътствана от проблемна интерпретация на явленията и богат илюстративен материал на CD, приложено към изданието. Така читателят получава представа за малко известни или съвсем неизвестни паметници от раздела на историята на изкуството, посветен на проблематиката на стенната живопис през последното столетие.
В началото на този текст намира място изясняването на понятийния апарат и на спецификата на монументалния образ. Разглеждането на тези проблеми на основата на богат набор от произведения предполага нетрадиционни ъгли на изследване.
Информацията, свързана със стенно-монументалните изкуства през XX век в България, Европа и света, трябва да съдържа и исторически, и проблемен подход. Поради това ясно са поднесени основите на стенописта като художествена дейност, възловите моменти в нейната проблематика и възможните пътища за интерпретация. Запазва се правото на диалог с читателя и възможността всеки да осмисли и анализира наученото по свой начин. Изложението е предназначено както за специализирана публика, така и за хора, които искат да придобият елементарна грамотност в областта на историята на монументалната живопис и мозайката. Без претенции за изчерпателност, изданието е своеобразен пътеводител и вид "трамплин" всеки да открие по-нататък онова, което го вълнува.
Допълнителна информация
Автор
 • Даниела Чулова-Маркова
 • Поредица
 • Автор Даниела Чулова-Маркова
  Година на издаване 2008
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 118
  Размери 0.190kg (21cm x 15cm)
  Категория Книги /  Изобразително изкуство /  История и теория на изкуството / 
  Код: 0643.00001
  ISBN/Barcode: 9789543233564
  Производител: АВАНГАРД ПРИМА
  Напиши ревю
  От поредицата/автора
  Непознатият Йоан Левиев. Живот и творчество + CD
  Изданието разглежда цялостното творчество на художника Йоан Левиев. Цялата изобразителна продукция ..
   

  Цена: 11.00 лв

  Митът Дикиро. Димитър Киров - живописният монументалист + CD
  Това е четвъртата книга на изкуствоведа Даниела Чулова-Маркова. След „Непознатият Йоан Левиев. Живот..
   

  Цена: 12.00 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка