XS
SM
MD
LG
XL
 • Пътят на Бодхисатва

Пътят на Бодхисатва

 • Цена: 14.00 лв
  4.21 (0 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Шантидева
  Година на издаване:2013
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 216
"Пътят на Бодхисатва" е едно от най-известните произведения на Шантидева, знаменит будистки Майстор от университета в Наланда, Индия, написано през VІІІ век. По това време в Индия будизмът "Махаяна" е силно развит и принципните положения на неговото учение могат да бъдат открити в много от стиховете на това произведение.

В противовес на "Архат" в будизма "Хинаяна" – същество, търсещо своето собствено освобождение от страданията в цикличното съществуване ("самсара"), идеалът на "Махаяна" е "Бодхисатва", който, без да се интересува от собственото си освобождение, се стреми към постигане на щастие за всички чувстващи същества.

В началото Шантидева въвежда обучаващия се в Пробудения Ум и начините за неговото развиване, промяна и окончателно стъпване на пътя на "Бодхисатва". По-нататък авторът се спира на моралната дисциплина, спокойствието, ентусиазма, медитацията и мъдростта, за да завърши с посвещаване на всички така добити качества за благото на всички чувстващи същества.

Преводът е съпроводен с коментар на известния тибетски лама от ХІІ век Тогме Сангпо, изложен съгласно устното учение на Геше Нгаванг Даргье.

Стойността на книгата в системата на "Махаяна" може да се сравни само с тази на "Дхаммапада" в "Хинаяна" и "Бхагавадгита" в "Индуизма". Съчетанието на теоретични познания, духовна дълбочина и поетични умения прави произведението изключително ценно както за будисткия, така и за небудисткия свят.
Допълнителна информация
Автор
 • Шантидева
 • Поредица
 • Автор Шантидева
  Година на издаване 2013
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 216
  Размери 0.170kg (20cm x 13cm)
  Категория Книги /  Езотерика и духовни учения /  Източна мъдрост / 
  Код: 0286.00172
  ISBN/Barcode: 9789543191819
  Производител: ШАМБАЛА
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка