XS
SM
MD
LG
XL
 • Време и стил: Контури на историята на модата през XX век

Време и стил: Контури на историята на модата през XX век

 • Цена: 18.00 лв
  4.00 (12 ratings by Goodreads)
 • Автор:Мариела Гемишева
  Година на издаване:2019
  Език: Български
  Корица: Мека
  Националност:Българска
  Страници: 196

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 25.01.2022
   до краен адрес: 25.01.2022 - 27.01.2022

    Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност Мода към Националната художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” Носител е на множество престижни отличия, сред които три пъти наградата Златна игла на Българската академия за мода и Жена на годината на сп. Грация. Член е на Института за съвременно изкуство, както и на Съюза на българските художници.

    Мариела Гемишева е работила в международни, групови и самостоятелни проекти с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич и др.

    Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

    С класическия си статус в контекста на модерността модата е не просто социална система с установени закони. По-скоро тя проявява склонност да изменя собствените си правила поради характерното за нея ПРАВО НА ОТРИЦАНИЕ ИЛИ „ПРЕДАТЕЛСТВО”. Следваме модата, тъй като нейните ценности ни се предлагат не по авторитарен, а по парадоксален начин. Модата признава и веднага след това отрича. Нейните правила са както институционални, така и подмолни. Прагматиката й е колкото логична, толкова и антилогична.
    В модата трябва да избираш, а не да се подчиняваш.

    Мариела Гемишева

    Модата е елегантен начин да научим повече за историята на хората и света.
    Силвия Недкова

    Книгата е любопитна за всеки, който иска да разбере модата в по-широк контекст. Пижамата, минижупът, панталонът, униформата - зад обикновените днес вещи стоят често невероятни истории, свързани с войни и революции, музика и литература.
    в. Дневник

Допълнителна информация
Автор
 • Мариела Гемишева
 • Поредица
 • Автор Мариела Гемишева
  Година на издаване 2019
  Език Български
  Корица Мека
  Националност Българска
  Страници 196
  Размери 0.390kg (16cm x 21cm)
  Категория Книги /  Хоби /  Мода / 
  Код: 015.1880
  ISBN/Barcode: 9786190203551
  Производител: КОЛИБРИ ООД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка