XS
SM
MD
LG
XL
 • Успех на матурата по български език и литература. Тестови задачи По учебната програма за 2021/2022 г.

Успех на матурата по български език и литература. Тестови задачи По учебната програма за 2021/2022 г.

 • Автор:Ангел Петров, Мая Падешка, Мариана Балинова, Бойко Пенчев, Илияна Кръстева
  Година на издаване:2022
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 150

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 30.06.2022
   до краен адрес: 30.06.2022 - 02.07.2022

Изданието е съвместимо с настоящата учебна програма.

Помагалото "Български език и литература. Тестови задачи" от поредицата "Успех на матурата" е предназначено за подготовка на ученици за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изданието е създадено в съответствие с новата учебно-изпитна програма по БЕЛ за задължителната матура (в сила от учебната 2021 / 2022 година).

"Скъпи зрелостници,
Предстои ви една вълнуваща година, в която ще чуете последния училищен звънец. Ще излезете през училищните врати, за да преоткриете себе си в самостоятелния живот. Преди това обаче ви предстои един последен важен изпит, на който трябва да покажете най-доброто от себе си. Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще оцени знанията ви за нормите на книжовния език, уменията ви в разбирането и създаването на текстове, способността ви да се ориентирате и да изразявате собствено мнение по морални и хуманитарни проблеми.

За да ви помогнем, ние ви предлагаме този сборник с 10 примерни теста за ДЗИ по български език и литература. Тестовете са изработени в съответствие с обявените от МОН общи параметри и типове изпитни задачи. Както знаете вие ще имате привилегията да сте първият випуск, който се явява по новия формат на ДЗИ. Подредбата на задачите и оформянето на изпитния комплект може да са малко по-различни в деня на изпита. Искаме да ви уверим обаче, че тестовете в нашия сборник покриват целия обем от знания и компетентности, които ще бъдат оценявани. Решавайки примерните тестове, вие ще можете да прецените до каква степен сте подготвени за изпита и върху какво евентуално трябва още да поработите. Настоящият сборник е естествено продължение на учебниците по български език и по литература, работните листове и помагала, дело на екипа от издателство "Клет". Не забравяйте, че тестовете са индикатор за това, което сте научили, те не могат да заместят подготовката , за която ще ви трябват и други учебни материали.

Задачите от тестовете в този сборник са с различна степен на трудност. В някои случаи съзнателно сме формулирали по-сложни задачи, за да бъдете максимално уверени в своите знания. Ако се справяте успешно с тези тестове, значи сте напълно готови за деня на изпита! За разлика от други подобни сборници с тестове ние предлагаме примерни варианти за отговор и при задачите за съставяне на кратък текст. Много важна част от формата на изпита по БЕЛ е писането на интерпретативно съчинение или есе. Именно затова ние ви предлагаме не само примерни заглавия на теми, но и кратки тези, насочващи въпроси и конкретни аргументи към всяка тема за есе или за интерпретативно съчинение. Вярваме, че това е начинът да ви помогнем да се подготвите по най-добрия начин.

Това, което прави държавния зрелостен изпит по-тежък от всички останали, на които се се явявали досега, е напрежението. Най-успешният начин да свалите напрежението, е да тренирате с изпитни варианти, следващи формата на изпита. Вярваме, че настоящият сборник ще ви бъде от голяма помощ. Даваме ви възможност да проверите себе си, да отстраните евентуалните пропуски в подготовката си и да придобиете увереност в собствените си сили.
Успех!"
От авторите

Помагалото включва:

 • 10 теста по актуалната учебно-изпитна програма;
 • формат, напълно съобразен с примерните задачи, публикувани от МОН;
 • правилните варианти за всички задачи с избираем и с кратък свободен отговор, примерни текстове за задачите с разширен свободен отговор;
 • примерни тези, насоки и въпроси за аргументация към задачите за създаване на текст;
 • броя точки, с които се оценява всяка задача.Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2021/2022 г.

Допълнителна информация
Автор
 • Ангел Петров, Мая Падешка, Мариана Балинова, Бойко Пенчев, Илияна Кръстева
 • Поредица
 • Автор Ангел Петров, Мая Падешка, Мариана Балинова, Бойко Пенчев, Илияна Кръстева
  Година на издаване 2022
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 150
  Размери 0.330kg (20cm x 26cm)
  Категория Учебници и помагала /  11. клас /  12. клас /  В помощ на ученика / 
  Код: 0155.42593
  ISBN/Barcode: 9789541816806
  Производител: KLETT
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка