XS
SM
MD
LG
XL
 • Теория на литературата: основни понятия

Теория на литературата: основни понятия

 • Наличност: Изчерпано
 • Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 240

    Помагалото представя основните понятия за разбиране на литературата. Най-напред са представени нейното възникване и съществуване като социален феномен, отношенията между изкуство и култура, между митология, фолклор и литература, естетическият характер на литературата и основните естетически категории.

    След това се въвеждат базовите смислови и комуникативни аспекти на литературата – проблемът за знаковия характер на литературата, художествената условност, отношението между текст и дискурс, основните символични действия в литературата, както и теоретичен модел на художествената комуникация с отношението между автор, герой и читател. Третата част е посветена на строежа и функционирането на художествената творба – понятието за жанра, жанровете на поезията, прозата и драматургията, както и понятията, свързани с художествената организация на текста – сюжет и фабула, тропи и фигури, стихова организация. Последната част е посветена на понятието за художествен процес, като са разгледани основните етапи в развитието на световната литература – митология и фолклор, античност, елинизъм, средновековие, Ренесанс, Барок и Класицизъм, Просвещение, Ромнатизъм и реализъм, модернизъм.

    След излизането си през 1995 г. "Теория на литературата" е най-използваното помагало в средното училище, претърпяло две издания, които не престават да се търсят от учениците заради пълнотата и систематичността на своето изложение.

Допълнителна информация
Автор
 • Поредица
 • Език Български
  Корица Мека
  Страници 240
  Размери 0.160kg (24cm x 17cm)
  Категория Книги /  За ученика /  Учебници и помагала /  9. клас /  10. клас /  11. клас /  12. клас /  В помощ на ученика / 
  Код: 265.042
  ISBN/Barcode: 9540107229
  Производител: ДИОГЕН
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка