XS
SM
MD
LG
XL
 • Светът на мегамитовете

Светът на мегамитовете

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Пламен С. Цветков
  Година на издаване:2017
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 432
Погрешната историческа митология не е монопол единствено на българите, нито пък политическите митове са присъщи само на комунизма, националсоциализма и фашизма. Притеснителното е, че и в началото на третото хилядолетие след Христа твърде много хора продължават да се намират на равнището на праисторическото суеверие. Липсата на елементарна историческа култура несъмнено ни прави безпомощни и пред манипулациите, към които прибягват твърде много медии и политически сили у нас.
Предлаганата книга е посветена на някои основни политически митове, както и на някои митове на историческата памет. Такива са идеите за „съвършено общество", за „справедливите войни" и за „освободителната мисия" на дадена велика сила - на първо място Русия. Специално място се отделя на отделните тоталитарни митове - комунистическия, националсоциалистическия и фашисткия. Във втората част на книгата се анализират онези изкривявания на историческата памет, които са присъщи на българите. Това са митовете за „турското робство", за „тиранията" на Стефан Стамболов, за „най-светлата дата" в българската история - 3 март 1878 г., за „личния режим" на Фердинанд, за „националните катастрофи" и т.н. Панславизмът и догмата за славянското потекло на българите не се разглеждат тук, тъй като са обект в други изследвания на автора.

Пламен Симеонов Цветков е професор по нова и най-нова история в НБУ. Автор е на редица книги и статии, сред които е двутомното проучване на балканската история от българска гледна точка, публикувано в САЩ, двутомната история „Европа през XX век", „Светът през XX век", както и монографията „Народностно потекло и национално самосъзнание", развенчаваща редица митове, дълбоко вкоренени в българската историческа памет.
Допълнителна информация
Автор
 • Пламен С. Цветков
 • Поредица
 • Автор Пламен С. Цветков
  Година на издаване 2017
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 432
  Размери 0.618kg (23cm x 16cm)
  Категория Книги /  Социология, Политика / 
  Код: 143.236
  ISBN/Barcode: 9789545354984
  Производител: НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка