XS
SM
MD
LG
XL
 • Сътворението (луксозно издание)

Сътворението (луксозно издание)

 • Цена: 35.00 лв
  4.22 (30 ratings by Goodreads)
 • Автор:Гор Видал
  Година на издаване:2021
  Език: Български
  Корица: Твърда
  Преводач:Незабравка Михайлова
  Страници: 784

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 30.03.2023
   до краен адрес: 30.03.2023 - 01.04.2023

    Най-емблематичната книга на Гор Видал в ново луксозно издание за ценители.
Разказ за големите въпросите на Битието, разгадани от Перикъл, Демокрит, Дарий, Ксеркс, Буда, Конфуций...

Кир Спитама е внук на пророка Зороастър, посланик на Дарий и приятел на Ксеркс. Обсъждал е нирвана със самия Буда, научил е за Дао от Учителя Ли и се е срещал с Конфуций в Китай. Той е стигнал до границите на познатия свят и навсякъде е търсел отговори на едни и същи въпроси - за сътворението на света и за смисъла на живота. Вече остарял, той прекарва последните си дни в Атина на Перикъл и разказва за приключенията и прозренията си на своя млад племенник Демокрит.

"Сътворението" на Гор Видал е епичен роман за война, политика, философия, вяра и приключения. В нея авторът потапя читателите в една от най-значимите епохи в човешката история. Наричан от някои историци "осевата" епоха, това е онзи отрязък от време, в който на различни места по света - от Елада, през Индия до Китай, различни пророци и философи достигат до изключителни прозрения за човешката природа и създават учения, съществуващи и до днес, без които нашето виждане за света нямаше да е същото. Гор Видал рисува една изключително подробна картина на класическия античен свят с неговото богатство от идеи, с политическите интриги и с портретите на някои от най-важните личности в световната история.

Гор Видал е автор на над 20 романа, осем пиеси, десетки сценарии и разкази и над 200 есета. Първият - "Уилиуоу" написва едва 20-годишен. Артистичната му кариера често нагазва в скандали. Истински и скандално популярен го прави третата му книга - "Градът и стълбът". Ню Йорк Таймс отказва да публикува рецензия за романа, който пръв в американската литература открито засяга проблемите на хомосексуалността. Авторът се утвърждава като исторически белетрист. Признат е за изобретател на политическия исторически роман. В продължение на над шест десетилетия изследва широк спектър от социално-политически, сексуални, исторически и художествени теми. През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература (National Book Award). Признат е за един от най-влиятелните либерални американски интелектуалци на XX век.

Допълнителна информация
Автор
 • Гор Видал
 • Поредица
 • Автор Гор Видал
  Година на издаване 2021
  Език Български
  Корица Твърда
  Преводач Незабравка Михайлова
  Страници 784
  Размери 1.185kg (17cm x 23cm)
  Категория Книги /  Художествена литература /  Световна проза /  Исторически романи / 
  Код: 0033.02788
  ISBN/Barcode: 9789542834229
  Производител: СИЕЛА НОРМА АД
  Напиши ревю
  Може да ви интересува
  Пръстът, който те сочи
  Невероятно находчиво литературно начинание: завладяваща историческа загадка с фабула, която непреста..
   3.93

  Цена: 29.90 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка