XS
SM
MD
LG
XL
 • Социалната интелигентност

Социалната интелигентност

 • Цена(при On-Line покупка): 21.00 лв
3.66 (20 ratings by Goodreads)
Революционният труд на харвардския професор Хауард Гарднър легитимира представата, че човешката интелигентност не е една единствена черта (КИ), а комплекс от способности. Наскоро Даниъл Голман популяризира тази представа със своя бестселър “Емоционалната интелигентност”. И сега, в тази новаторска книга, бизнес философът и футурологът Карл Албрехт показва как измерението на социалната интелигентност - проницателността, усетът за ситуацията и умението за взаимодействие - е ключ към успеха в работата и в живота.

Карл Албрехт определя социалната интелигентност (СИ) като способност да се разбираш с другите, като ги привличаш за съдействие. СИ представлява съчетание от чувствителност към потребностите и интересите на другите (т. нар. “социален радар”), великодушен и уважителен подход към тях и комплекс от практически умения за успешно взаимодействие с хората в каквато и да е среда.
“Социалната интелигентност” предлага широко достъпен и обхватен модел за описване, оценяване и развиване на социална интелигентност на личностно ниво. Тази книга включва изобилие от интригуващи идеи, красноречиви примери, истории, случаи, ситуационни стратегии и пособие за самооценка - и всичко това с цел да ви помогне да се научите как да се ориентирате по-успешно в социални ситуации.

Карл Албрехт ще ви преведе през петте измерения на социалната интелигентност (ОПАЯЕ):
1. Осъзнаване на ситуацията: способността да разчитате ситуациите и да тълкувате поведението на хората, участващи в тях.
2. Присъствие: наричано понякога “маниери”, то включва цял набор вербални и невербални поведения, които създават представата за вас в съзнанието на другите.
3. Автентичност: това са онези типове поведение, които карат другите да ви оценяват като честен, открит и “истински”.
4. Яснота: способността да обяснявате идеите си и да формулирате възгледите си.
5. Емпатия: способността да се “установявате връзка” с другите.

Карл Албрехт определя, изследва и набелязва взаимните връзки между тези основни измерения и показва как да използвате формулата “ОПАЯЕ” като ефикасен модел за диагностика и развитие.
Допълнителна информация
Автор
 • Карл Албрехт
 • Поредица
 • Автор Карл Албрехт
  Година на издаване 2006
  Език Български
  Корица Твърда
  Страници 424
  Размери 0.000kg (21cm x 14cm)
  Категория Книги /  Езотерика и духовни учения /  Психология и философия /  Психоанализа, Психотерапия, Психиатрия / 
  Код: 200.0273
  ISBN/Barcode: 9543212848
  Производител: ИЗТОК ЗАПАД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка