XS
SM
MD
LG
XL
 • Психотерапия на алкохолизма

Психотерапия на алкохолизма

 • Цена: 15.00 лв
  3.50 (7 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Петър Кралев
  Година на издаване:2009
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 212
Освен да разгледа най-важната психологическа проблематика около зависимостите, в частност около алкохолизма, целта на тази книга е да запознае читателя и с по-известните в света – предимно в англоезичния свят - психотерапевтични подходи на лечение.

Причината, правеща подобно изследване актуално, е на практика почти нулевата психотерапевтична работа с алкохолици в България, липсата на подготвени специалисти, инструктори и центрове, както и непознаването на основните терапевтични програми, по които се работи в света.

В изследването е разгледана ролята на различни психотерапевтични подходи при алкохолизма. Същността и главните особености от терапевтично естество на обществата за самопомощ „Анонимни алкохолици” и групите за рационално възстановяване (Rational Recovery) на Джек Тримпи; психотерапевтичния модел „Минесота”, по който се работи в Хейзълдън в САЩ и в Полша; рационално-емотивната поведенческа психотерапия на Албърт Елис (RET или REBT) като алтернатива на ония подходи, в основата на които е програмата на „Анонимни алкохолици”, холотропния психотерапевтичен метод като отскоро прилаган подход за достигане на емоционален катарзис и по-лесно преодоляване на периодично проявяващите се кризи и депресии при зависимите, в частност алкохолиците.

В края авторът предлага и собствена, изградена на базата на различни програми, система от насоки за справяне с проблема, до която е достигнал след години работа по алкохолизма – както с хора, така и теоретично. В нея са изложени основните психологични трудности, които очакват един алкохолик, решил да се справи с проблема си, опасностите, които го дебнат, когато вече е поел по пътя на въздържанието, стратегията, която му се налага да следва – ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, - за да постигне и задържи своята трезвост, както и редица чисто практически съвети, свързани с живота му, от които би могъл да се възползва, ако пожелае.

Надежда има за всички пострадали, пътища към отрезвяването също има достатъчно много, единственото, което се иска, е желание да се променят нещата и трезва преценка кой подход е най-подходящият, останалото идва постепенно в рамките на няколко месеца или година.
Допълнителна информация
Автор
 • Петър Кралев
 • Поредица
 • Автор Петър Кралев
  Година на издаване 2009
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 212
  Размери 0.360kg (24cm x 17cm)
  Категория Книги /  Психология и философия /  Самопомощ, Самоусъвършенстване /  Психоанализа, Психотерапия, Психиатрия / 
  Код: 0321.00007
  ISBN/Barcode: 9789547759930
  Производител: ФАБЕР
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка