XS
SM
MD
LG
XL
Уважаеми клиенти, във връзка с частичното затваряне е възможно забавяне на доставаката на поръчките ви. Благодарим ви за разбирането!
 • Принципът за разделение на властите

Принципът за разделение на властите

 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Димитър Радев
  Година на издаване:2002
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 218
Проблемът за разделението на властите е сравнително по-слабо изследван в българската правна литература. Той е бил предмет на научно обсъждане във връзка с други въпроси на политическото и държавното устройство. Български автори като проф. Стефан Баламезов, проф. Любомир Владикин и др., творили преди преврата от 09. 09. 1944 г., в своите трудове са застъпвали тезата за необходимостта от разпределението на компетенциите между отделните титуляри на властта, за последователното прилагане на идеята на Монтескьо и Джон Лок в структурите на държавния организъм. След Втората световна война у нас се наложи формулата за т. нар. „единство на властта", която се възприе като официална теза на господстващата правна и политическа наука. Преодоляването на това наследство изисква и преодоляването на отношението към този фундаментален принцип на демокрацията. Кое налага изследването на проблема за разделението на властите?

Преди всичко с идеята за разделението на властите се увенчават усилията на мислители от други епохи да се поставят граници на държавата в отношението й с обществото и гражданина. Този принцип символизира степента на свободата в държавно организираното общество, той е сигурният критерий за тази свобода. Това е така, защото с него се гарантира спазването на определени правила, главното съдържание на които, се намира в общоприетите правни принципи и норми. С идеята на Монтескьо се регулират по нов начин отношенията между различни социални субекти, а също и между различните носители на конкретна, конституционно установена политическа власт. Разделението на властите е убедително доказателство за възможностите на правото като философски, политически и социален компонент, за неговата способност да съдейства за съхраняването на усъвършенстването на държавно обединеното общество, за насочването на демократичния процес към легално функциониране. Съвременната интерпретация на властноразделителния принцип е свързана с новите юридически атрибути на модерната държава, главното в които е гаранцията за правото, реализирана с помощта на трите власти. На тези проблеми е посветено настоящето изследване.
Допълнителна информация
Автор
 • Димитър Радев
 • Поредица
 • Автор Димитър Радев
  Година на издаване 2002
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 218
  Размери 0.000kg (20cm x 13cm)
  Категория Книги /  Социология, Политика / 
  Код: 011.121
  ISBN/Barcode: 9546075639
  Производител: ЛИК
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка