XS
SM
MD
LG
XL
 • Основни бойни танкове
  --80 %

Основни бойни танкове

 • Цена(при On-Line покупка): 7.46 лв 13.41 лв
  Промоцията е валидна за онлайн поръчки до изчерпване на наличността и не се комбинира с други отстъпки
 • Година на издаване:1995
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 160

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 04.12.2023
   до краен адрес: 04.12.2023 - 06.12.2023
За танковете и танкостроенето е написано не малко. Предлаганата на вниманието на читателите книга се отличава от другите издания с това, че в нея за пръв път са събрани и систематизирани сведения за основните бойни танкове — ядрото на танковия парк на развитите държави. Освен подробното разглеждане на конкретни конструкции, в книгата се анализират тенденциите в развитието на танкостроенето, дава се описание на мероприятията по модернизация на средните танкове. Важно място в изданието заема изложението на опита на бойното използване на основните бойни танкове в локалните войни. За пръв път се публикуват материали по съвременните танкове на Русия (СССР).
Авторите не са си поставяли за задача да създадат енциклопедически труд, но са сметнали за необходимо да обхванат колкото се може повече аспекти от съвременното състояние на танкостроенето и да ги изложат в съответна форма.
Преди да преминем към основното съдържание на книгата, нека се запознаем с авторовите съображения, които ще допринесат да бъде разбрана концепцията на изданието.
В средата на 80-те години мирното танкостроене постепенно е навлязло в кризисен период. От една страна, в сравнение със 70-те години са се съкратили държавните поръчки за производство на основни бойни танкове, намалил се е експортът и работата над нови образци. В ред случаи финансирането на опитно-конструкторски работи от страна на държавите е било съвсем прекратено.
От друга страна, появяването на високоточни оръжия, усъвършенстването на известни от по-рано противотанкови средства и разширението на тяхната номенклатура са довели до рязко изостряне на проблемите по обезпечаване на достатъчно високо ниво на бойните свойства на основните танкове. Преди всичко това касае тяхната защитеност. Класическата компоновочна схема, приета за по-голямата част танкове, практически е изчерпала възможностите за някакво радикално подобрение на защитата. Проблемът се състои в това, че съвременните противотанкови боеприпаси поразяват бойните машини отгоре. Овен това са се разширили възможностите на противотанковите минновзривни устройства за поразяването на танкове отдолу, появили са се минни образци, дистанционно установявайки се от авиацията, ракетните войски и артилерията дълбоко в противниковия тил.
За съжаление днес не се е появил танк, способен, подобно на Т-34, революционно да измени ситуацията. Приетите на въоръжение в края на 80-те и началото на 90-те години образци (Т-80У/УД, М1А1, "Челинджър"Мк2, "Леклерк") представляват само поредната степен в еволюционното развитие. Въпреки това авторите са убедени, че изход от създалото се положение скоро ще се намери. Някои елементи от танка на бъдещето вече се забелязват в съвременните машини. Не е изключено решението на проблема отново да бъде намерено в Русия, независимо от известните икономически и политически трудности.
Авторите с благодарност ще приемат забележки и пожелания, които ще доведат до подобрение на книгата.
Допълнителна информация
Автор
 • Поредица
 • Година на издаване 1995
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 160
  Размери 0.400kg (29cm x 20cm)
  Категория Книги /  История и Културология /  Военна история / 
  Код: 0001.01905
  ISBN/Barcode: 9549002314
  Производител: ЗИП
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка