XS
SM
MD
LG
XL
 • Основи на църковната живопис. Наръчник

Основи на църковната живопис. Наръчник

 • Цена: 43.00 лв
  4.50 (14 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Тодор Митрович
  Година на издаване:2014
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 296
Книгата на Тодор Митрович „Основи на църковната живопис“ е написана в духа на опитите за семиотичен анализ на иконографското църковно изкуство, разглеждано като своеобразна „знакова система“, поддаваща се на семантично и структурно изследване.

Широката обхватна рамка на книгата (седем глави) предлага на читателя интересни навлизания както назад в хилядолетния живот на уникалното църковно изобразително изкуство, така и в семантичната структура и принципи на иконописното наследство (фрески, мозайки, икони), в зографските практики и методи на старите майстори-иконописци, а също и в художествената логика на средновековното църковно изкуство въобще.

На тази книга можем да погледнем и като на своего рода „наръчник“ – сам авторът я предлага на студентите по църковно изкуство. В поредица страници са обяснени и илюстрирани най-важните етапи и стъпки, подходи, цветови решения и пр. в постигането на иконния образ – според нормите и технологията на средновековните майстори зографи.

И още едно достойнство на книгата: обилният илюстративен материал от скици, цветови детайли, стенописи, мозайки, икони, идещи от древността на църковното „богословие в образ и цвят“.

Книгата „Основи на църковната живопис“ дава повод за множество въпроси и грижи, за да се запази и пренесе в бъдещето това уникално достояние на Православието – православната икона в цялата й благословена красота и пълноценност, пред която и следващите поколения да могат, гледайки „през образа“, да се покланят на първообразите на светостта.
Допълнителна информация
Автор
 • Тодор Митрович
 • Поредица
 • Автор Тодор Митрович
  Година на издаване 2014
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 296
  Размери 1.070kg (14cm x 21cm)
  Категория Книги /  Изобразително изкуство /  Албуми на художници / 
  Код: 0468.00042
  ISBN/Barcode: 9789542972396
  Производител: ОМОФОР
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка