XS
SM
MD
LG
XL
 • Окото на мъдростта

Окото на мъдростта

 • Цена(при On-Line покупка): 5.00 лв
ТЕНЗИН ГЯЦО, XIV ДАЛАЙ ЛАМА, е духовният и светски водач на тибетския народ. През 1959 г. Негово светейшество напуска Тибет заради китайската инвазия и понастоящем живее в Дхарамсала, Индия. Неуморните му усилия в името на световния мир и ненасилственото разрешаване на конфликтите му носят международно признание. През 1989 г. е удостоен с Нобеловата награда за мир. В рамките на Международната година на Тибет (1991–1992) множество събития по целия свят честваха просъществуването на тибетската култура и будистка практика въпреки тридесетгодишната китайска окупация.на мъдростта“ Негово светейшество Тензин Гяцо, ХІV Далай Лама на Тибет предлага ясно и подробно встъпление към ученията на Буда.

„Най-висшият ни дълг като човеци е да търсим средство, с което всички същества да се освободят от страданията и неудовлетворителните преживявания (духкха). Всички еднакво се стремим към по-голямо удовлетворение и по-малко болка. Премахването на духкха може да стане единствено чрез собствените ни усилия“ – тези думи на Далай Лама почти напълно описват ценностите, изграждащи будистката философия. В живота си всеки човек, стремящ се към просветление, трябва да практикува онова поведение, което поражда щастие. В крайна сметка, всички световни религиозни философии постулират усъвършенстването на чисто човешки духовни качества (духовни не в тясно религиозен смисъл, а в смисъл на извисеност на съзнанието, подчертава Негово светейшество). Ученията на Буда утвърждават култивирането на „изкусните дхарми“ – състраданието, добротата, предаността, доверието. „Така човек може да започне да живее живота си с радост. В радостния живот има щастие и покой, и той никога не изглежда труден и непоносим.“

„Окото на мъдростта“ е едно вълнуващо докосване до извора на будистката философско-нравствена система – не само поради усещането за автентичност, но и поради изключителната простота и човечност на посланието.
Допълнителна информация
Автор
 • Далай Лама
 • Поредица
 • Автор Далай Лама
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 200
  Размери 0.200kg (20cm x 13cm)
  Категория Книги /  Езотерика и духовни учения /  Езотерика, окултизъм /  Духовни учения / 
  Код: 007.376
  ISBN/Barcode: 978954474478
  Производител: КИБЕА
  Напиши ревю
  Може да ви интересува
  Пътят към просветлението
  Негово светейшество Далай Лама, Тензин Гяцо, е роден през 1935 г. в селско семейство в североизточен..
   4.00

  Цена: 18.00 лв

  Книгата на радостта
  През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразну..
   4.39

  Цена: 17.95 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка