XS
SM
MD
LG
XL
 • Огледалото на света. Нова история на изкуството
  -30 %

Огледалото на света. Нова история на изкуството

 • Цена(при On-Line покупка): 100.00 лв 70.00 лв
  Промоцията е валидна за онлайн поръчки до изчерпване на наличността и не се комбинира с други отстъпки
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Джулиан Бел
  Година на издаване:2009
  Език: Български
  Корица: Твърда
  Страници: 496
Нова история на изкуството

Какво е изкуството и от кога датира? Защо го правим? Защо то се променя? Такива са само малка част от въпросите, на които Джулиан Бел се спира в тази нова, за 21-ви век, история на изкуството.

От първия подтик да сътворят изкуство от груби материали, до съвременните инсталации в галериите, людете по света неизменно са привлечени към създаването на образи. Стилове и периоди идват и си отиват, и на нас пак ни предстои да открием любопитни връзки между привидно лишени от сходство помежду си традиции. Сам художник, Бел, използва широк подбор от творби - и прочути, и недотам познати, - за да изяви пътищата, по които изкуството се превръща в продукт на нашия споделен опит и начините, по които, подобно на огледало, то може да отрази мястото на човека и основополагащите за нашата култура парадигми. Спестил ни предпочитаните от по-древните истории похвати, Бел удачно избира една глобална перспектива и изгражда съпоставки, които да провокират и осветлят читателя: танцуващи бронзови фигури от южна Индия, романски скулптури, барокови тавани и подобни на скъпоценни камъни персийски ръкописи са дискутирани наред с причудливи свидетелства на универсалния за всички ни съзидателен инстинкт.

Съчетал вещината на познавача и безпогрешния усет на ценителя, Бел сплита разнородни нишки в красиво написано, ярко и неустоимо повествование. Това самобитно и оригинално четиво е и съвършено въведение към една по-пространна история на изкуството, и дълбоко прозрение към артистичния дух, което ще се превърне в пробен камък за ново поколение читатели.
Допълнителна информация
Автор
 • Джулиан Бел
 • Поредица
 • Автор Джулиан Бел
  Година на издаване 2009
  Език Български
  Корица Твърда
  Страници 496
  Размери 2.110kg (27cm x 20cm)
  Категория Книги /  Изобразително изкуство /  История и теория на изкуството / 
  Код: 0042.00389
  ISBN/Barcode: 9789543202300
  Производител: РИВА
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка