XS
SM
MD
LG
XL
 • Мери

Мери

 • Цена(при On-Line покупка): 17.00 лв
3.66 (6 ratings by Goodreads)
Политическо насилие, солидарност между затворниците и желание за свобода. Книга за живот по време на военна диктатура.

Годината е 1973 г., въпреки че не е споменато пряко в романа. Студентите са окупирали Атинската политехника в продължение на три дни. Бунтът е потушен със сълзотворен газ, но въпреки това е смятан за началото на края на хунтата, която пада девет месеца по-късно. Протестите навлизат в третия си ден, а Мери е на път да се срещне с Димос, чийто глас ехти от високоговорителите. Тя иска да му каже, че е бременна, че детето е негово, но не успява. Военните са призовани да настъпят и Мери е арестувана за подривни действия. Тя е държана тринайсет дни в скандалната щабквартира на полицията, мястото с Небето и Минус две.

„Няколко имена, това е всичко. Тогава няма да имате нужда от крила, за да напуснете това място.“ Но Мери е твърда: тя не трябва да говори. Докато никой не знае какво носи в утробата си, те не могат да я принудят да даде ничие име, дори своето собствено.
Като наказание тя е изпратена на остров с бивш затворнически лагер заедно с още пет жени и малко момче – нейната съкилийничка Зоуи, Фани и петгодишния и син Йосиф, Рита и Принцесата на нервите, както и Юлия, възрастна жена, която е оцеляла две предишни присъди на този остров затвор. От студената къща, в която са настанени, има изглед към гробището на острова с гробове, останали от гражданската война. Това е мястото, където Мери пише историята си.

Жените трябва да почистват в подготовка за пристигането на нови затворници. „От този момент нататък сте собственост на държавата“, ги поздравява комендантът на лагера, а след това определя Юлия като лидер на групата. Тяхното съществуване е уязвимо, солидарността е единственото нещо, от което зависи оцеляването им. В крайна сметка, остава само един въпрос: кой решава дали един живот да продължи, или не?

Арис Фиоретос, роден през 1960 г. в Гьотеборг, е шведски автор и преводач. Учи в Стокхолмския университет и в университета в Йейл. От 2001 г. е преподавател по литература и от 2010 г. е професор по естетика в Университета Sodertorn. Превежда Фридрих Хьолдерлин и Владимир Набоков на шведски език. Фиоретос получава много награди, сред които голямата награда „Де Нио“, наградата „Келгрен“ от шведската академия и др. Номиниран за наградата „Август 2015“ за последния си роман „Мери“.

„Притеглянето е незабавно. Фиоретос пише с такава сръчна проза, че всеки порив на вятър, всяко плесване на гълъбови крила, всеки климатик и цигара са очертани с пулсиращо движение…“ Victor Malm, Expressen
Допълнителна информация
Автор
 • Арис Фиоретос
 • Поредица
 • Автор Арис Фиоретос
  Година на издаване 2018
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 372
  Размери 0.400kg (21cm x 14cm)
  Категория Книги /  Художествена литература /  Световна проза / 
  Код: 041.457
  ISBN/Barcode: 9789543304714
  Производител: УНИСКОРП
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка