XS
SM
MD
LG
XL
 • Литература за 10. клас

Литература за 10. клас

    *Важно! Помагалото е съвместимо с новата учебна 2019/2020 г. 

    Учебникът по Литература за 10. клас включва всички предвидени в програмата па МОН теми, представени в четири вида уроци - за нови знания, за упражнения, за обобщение и за преговор.

    Всяка тема започва с представяне на автора, чието произведение или произведения ще бъдат изучавани, и с текста на съответната творба. Уроците за нови знания са озаглавени „От текста към значенията“. В тях са поместени различни рубрики. Основната група, която включва „Произведението“, „Сюжетът“, „Жанрът“, „Героите“, „Композицията“ и „Темите“, предлага устойчив модел за запознаване с новото съдържание. Допълнителните рубрики изпълняват по-специфични задачи.

    „Литература и история“ или „Литература и география“ полагат изучаваните текстове в рамката на събития и факти от съответната им обществено-политическа и културна история или дават информация за географските дадености, с които те са свързани. Рубриката „Съпоставителни прочити“ представя допълнителни текстове на същия или на други автори, за да даде възможност на учениците да осмислят изучаваното произведение и в съпоставителен план. „Мозайка“ съдържа сведения за литературни произведения или творби от другите изкуства, които разработват същите или подобни теми като тези в съответния урок, а също и допълнителни литературни произведения или откъси, които могат да обогатят представата за изучавания материал.

    Уроците за упражнения са озаглавени „От значенията към смисъла“. В тях са включени въпроси и задачи, организирани в три рубрики, чиято последователност води от по-просто към по-сложно, от основно към вторично, от задължително към алтернативно знание. „Как съм чел?“ съдържа въпроси, с които се проверява как учениците са усвоили задължителния минимум нови знания. Във „Време за работа“ се предлагат значително повече и по-разнообразни въпроси и задачи, справянето с които дава гаранции, че урокът е бил усвоен пълноценно.

    Рубриката „Ателие за майстори“ насочва към по-задълбочени разсъждения по проблемите, зададени от изучаваното произведение, както и към написването на различен тип съчинения. В нея са включени и индивидуални или групови задачи, предназначени за извънкласна работа или за подготовка за олимпиади и състезания. „Моят текст“ развива речевата култура на учениците, обогатява възможностите им за изразяване, като предлага да изпълнят определени практически задачи с резюмиране на текст и с писане на есе.

Допълнителна информация
Автор
 • К. Протохристова, С. Черпокова, А. Странджева, Т. Ичевска, Е. Петкова
 • Поредица
 • Автор К. Протохристова, С. Черпокова, А. Странджева, Т. Ичевска, Е. Петкова
  Година на издаване 2019
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 274
  Размери 0.320kg (21cm x 29cm)
  Категория За ученика /  Учебници и помагала /  10. клас /  В помощ на ученика / 
  Код: 030.968
  ISBN/Barcode: 9786192154295
  Производител: АНУБИС
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка