XS
SM
MD
LG
XL
 • Латинско-български речник

Латинско-български речник

 • Наличност: Изчерпано
 • Година на издаване:1999
  Корица: Твърда
  Страници: 792
Предлаганото издание на Латинско-българския речник се отличава от изданието през 1945 г. в няколко пункта:

1. Внесени са поправки и допълнения в отделните думи.

2. Дадени са повече от 3000 нови думи, взети от съчиненията на класическите автори и от средновековния латински език. Разбира се, за пълнота не може да се говори, тъй като средновековният латински език има твърде богата лексика.

3. Включени са отделни медицински и юридически термини. Поради естеството на думите от научната терминология те не могат масово да се поставят в един речник от предлагания вид; тяхното място е в специалните речници.

С предлаганите думи в речника ще могат да се превеждат следните латински автори: Цицерон, Цезар, Салустий, Ливий, Тацит, Вергилий, Хораций, Овидий, Проперций, Тибул, Катул, Ювенал, федър, Корнелий Непот, Курций Руф, Плиний Млади, отчасти Плиний Стари (тъй като не са включени в речника специалните естественонаучни термини), Сенека, Квинтилиан, Светоний, Плавт, Теренций, Персей флак, Присциан, Силий Италик, Валерий флак, Валерий Максим, църковните писатели от първите векове, а също така папски писма, папски були и синодални протоколи, Библията и др.

Накрая са прибавени по-често употребяваните латински изрази и кратки сентенции с превод и в отделни случаи с тълкуване.

Съставителите се надяват, че новото издание ще задоволи нуждите на учениците, които изучават латински език, на студентите по история и филология, а така също и на ония, които се занимават с научна разработка на нашата история, литература и изкуство през средните векове.
Допълнителна информация
Автор
 • Поредица
 • Година на издаване 1999
  Корица Твърда
  Страници 792
  Размери 1.035kg (24cm x 17cm)
  Категория Книги /  Чуждоезиково обучение /  Латински / 
  Код: 0064.00045
  ISBN/Barcode:
  Производител: ПЛАНЕТА 3
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка