XS
SM
MD
LG
XL
 • Компютърни мрежи: наръчник на системния администратор

Компютърни мрежи: наръчник на системния администратор

 • Цена: 29.95 лв
  2.00 (3 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:D.K. Academy
  Година на издаване:2018
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 554

Този наръчник е предназначен за онези, които се занимават със създаването и експлоатацията на компютърни мрежи – системните администратори. В книгата са разгледани различни технологии и е отразен многогодишният опит на автора в областта.

В първите няколко глави се дават основопологащите знания за мрежите – ще научите какви са изискванията към съв­ременното мрежово оборудване и как да подберете най-оптимално компонентите за изграждане на нова или за поддръжката на съществуваща мрежа. След това са разгледани фундаменталните въп­роси, свързани със структурата на мрежата - видове мрежи; топологии и транспортни протоколи (IPv6, ARP и семейството TCP/IP); моделът OSI; системата DNS; настройка на DHCP и DNS сървъри и много други.

След това практически е обяснено как се създава кабелна и безжична мрежа – стандарти, компоненти и начин на свързване; избягване на колизии и ограничения при построяването на такъв тип мрежи; избор на оборудване и разполагането му по най-оптималния начин.

Ще научите и как се създава и поддържа информационна система в съвременните компании – типове мрежи; директорийната услуга Active Directory и нейните елементи; основни операции с домейни; управление на акаунти; включване на Linux към Windows инфраструктура.

Не са пропуснати и проблемите на глобалните мрежи – организация на достъпа до ресурсите на интернет; филтрация на трафика; настройка на прокси сървър; ускоряване работата на интернета; настройка на SSH сървър и на VPN; балансиране на интернет канал; защита на вът­решната мрежа на организацията и организиране на връзка между централния офис и филиалите.

В книгата е обърнато и особено внимание на мрежовия мониторинг – начини за мониторинг; SNMP; специални възможности на журналите в Windows; журналиране в Linux; системата за мониторинг Nagios. Ще се запознаете и с редица възможности за осигуряване на безопастността на мрежата – шифроване на данни; защита на маршрутизатори, Windows и Linux сървъри и защита от атаки. Разгледани са и темите за отказоустойчивостта; определянето и отстраняването на неизправности и плановото обслужване на компонентите на мрежата.

Авторът набляга и на облачните технологии и на технологиите за виртуализация. Представени са различни сценарии за използване на облачни технологии. Подробно е обяснен и самият процес на виртуализация, което ще даде на читателя възможност да създаде свой собствен „облак“.

Допълнителна информация
Автор
 • D.K. Academy
 • Поредица
 • Автор D.K. Academy
  Година на издаване 2018
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 554
  Размери 0.600kg (16cm x 24cm)
  Категория Книги /  Компютърна литература /  Компютърни мрежи / 
  Код: 602.545
  ISBN/Barcode: 9786197356502
  Производител: АСЕНЕВЦИ
  Напиши ревю
  От поредицата/автора
  JavaScript: решения на практически задачи
      Тази книга представлява сборник с практически примери по програмиране на Jav..
   

  Цена: 19.95 лв

  Да управляваме интернет магазин с Magento
      Magento е една от най-мощните и в същото време най-гъвкавите платформи за съ..
   5.00

  Цена: 19.95 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка