XS
SM
MD
LG
XL
 • Кан Тервел - кошмарът на Халифата

Кан Тервел - кошмарът на Халифата

 • Цена: 22.00 лв
  4.40 (112 ratings by Goodreads)
 • Автор:Емил Димитров
  Година на издаване:2013
  Език: Български
  Корица: Мека
  Страници: 384

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 02.12.2023
   до краен адрес: 02.12.2023 - 04.12.2023

"Кан Тервел - кошмарът на Халифата" е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование. Публикувал е геополитически и военнотехнически анализи в изданията на МО на Р България и сп. "Криле", както и разкази и юридически статии в местния печат в гр. Добрич.


Романът е посветен на едно от най-великите събития в историята на Европа - разгромът на арабската обсада на Константинопол през 717/718 г.


Халифатът, чийто основател бил самият Мохамед, победоносно развявал знамената си на три континента, а под властта му падали стотици народи и древни империи. При халифите Сюлейман Абд ал-Малик /685-705/ и Уалид ал-Малик /705-715/ империята на пророка започнала инвазия в Афганистан и Северна Индия, достигайки до Синд в днешен Пакистан. В Северна Африка арабските конници се спрели на брега на Атлантическия океан. Гибралтар не бил проблем за техния флот и те се прехвърлили в Европа. За броени години и без особени усилия разгромили варварските кралства в Испания и Южна Франция.


По същото време, на арабските удари била изложена и Източната Римска империя, която днес познаваме като Византия. През 674-678 г. подложили на тежка блокада "столицата на света" - Константинопол.


През 717 г. халиф Умар ибн Абдул-Азис /717-720/ мобилизирал огромни ресурси и започнал невиждана по своите мащаби военна акция. Константинопол бил подложен на пълна блокада по море и суша. Тежката зима, гладът, болестите взели своя дан от обсадени и обсадители. Въпреки това изходът от титаничния сблъсък не бил ясен. Тогава на бойното поле се появила армията на кан Тервел и обърнала хода на историята. Благодарение на българите обсадата на Цариград е свалена, а арабите никога повече не предприемат опит за инвазия в Европа през Балканския полуостров.


Почти цяло столетие учени от България и Източна Европа доказват, че именно победата на Тервел спира нашествието на исляма към сърцето на стария континент. Въпреки това, на Запад малцина знаят и приемат българите и техния владетел Тервел за спасител на Европа. Без никакви основания продължава да се твърди, че Карл Мартел, в битката при Поатие на 10.10.732 г. успял да спре арабите. Всъщност това било една обикновена акция на управителя на Андалусия Абд ал Рахман, а франките разбрали, че са победили едва на следващия ден, когато арабите вече се били оттеглили.


Романът запълва една празнота в нашите представи за титаничния подвиг на кан Тервел, който му отредил място в европейската история.

Допълнителна информация
Автор
 • Емил Димитров
 • Поредица
 • Автор Емил Димитров
  Година на издаване 2013
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 384
  Размери 0.510kg (21cm x 14cm)
  Категория Книги /  Художествена литература /  Българска проза / 
  Код: 0321.00041
  ISBN/Barcode: 9789544006679
  Производител: ФАБЕР
  Напиши ревю
  От поредицата/автора
  Стълбата на светлината
  „Стълбата на светлината” представя история за възникването на съвременната човешка цивилизация. Съще..
   

  Цена: 6.01 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка