XS
SM
MD
LG
XL

Хумористична историята на българите

 • Цена: 14.00 лв
  4.55 (44 ratings by Goodreads)
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Райко Алексиев
  Година на издаване:2019
  Език: Български
  Корица: Мека
  Националност:Българска
  Страници: 176

    В тази книга сме подготвили една от най-интригуващите и остроумни творби на бележития Райко Алексиев – „Хумористична история на българите“. Произведението излиза първоначално на страниците на хумористичния вестник „Щурец“, но през 1937 г. се появява и като самостоя­телно издание. Чрез една позната форма – хронологично изложение на българската политическа история – Райко Алексиев слага пръст в редица проблеми на българската народопсихология и много пороци в държавното управление на страната.

    Стремежът да казва истината чрез сатира бележи целия живот на Алексиев. Хумористичният му талант успява да отрази огромно многообразие от теми, мисълта му прорязва навсякъде, а най-забележителното у него са уменията и на фейлетонист, и на карикатурист, който сам изработва илюстрациите към написаното и с това прави творбите си още по-въздействащи.

    За съжаление, точно най-блестящите плодове на неговата мисъл ще се превърнат и в причина за ужасната му смърт. Между многото си сюжети „Щурец“ отпечатва и няколко недвусмислени карикатури на Сталин, които придобиват широка известност. Последният брой на „Щурец“ излиза на 8 септември 1944 г. Малко след това Райко Алексиев е арестуван с обвинение, че е „враг на народа“. На 18 ноември 1944 г. журналистът е жестоко убит. Така България губи едно неповторимо дарование в своята култура.

Допълнителна информация
Автор
 • Райко Алексиев
 • Поредица
 • Автор Райко Алексиев
  Година на издаване 2019
  Език Български
  Корица Мека
  Националност Българска
  Страници 176
  Размери 0.360kg (14cm x 21cm)
  Категория Книги /  Художествена литература /  История и Културология /  История на България /  Хумор / 
  Код: 850.048
  ISBN/Barcode: 9786197496130
  Производител: БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка