XS
SM
MD
LG
XL
 • Герои

Герои

 • Цена: 25.00 лв
  4.31 (205 ratings by Goodreads)
 • Автор:Стивън Фрай
  Година на издаване:2020
  Език: Български
  Корица: Мека
  Преводач:Боряна Джанабетска
  Страници: 576

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 07.06.2023
   до краен адрес: 07.06.2023 - 09.06.2023

“Забавен поглед към живота на древногръцките богове.

Фрай демонстрира класата си на разказвач... боговете ще бъдат доволни”.

Таймс

“Истински олимпийски подвиг.

Изглежда боговете се усмихват на Фрай – неговите митове са абсолютен хит”.

Ивнинг СтандартДревногръцките митове са сред най-великите истории, разказвани някога, преразказвани са векове наред, залегнали са в основата на нашата цивилизация и са вдъхновявали творци и писатели от ранга на Шекспир, Микеланджело, Джеймс Джойс и Уолт Дисни. Към тях е особено пристрастен и Стивън Фрай. В своя бестселър „Митове“ той ни разказа за титаните и боговете от гръцката митология, а с втората му част навлизаме в епохата на героите. „Герои“ разказва за простосмъртните, издигнали се със сила, ум и храброст над себеподобните си, за хора, чиито имена отекват през вековете и за чиито подвизи се носят легенди. В разказите за тях се редят вярна любов и разврат, пирове, свирепи войни и невъзможни мисии, ужасни злодеяния, безумна храброст, триумфи и трагедии.


Малко са простосмъртните, които са се впускали в толкова смели и вълнуващи приключения, преодолявали са безброй страховити опасности и са успявали да надхитрят коварните и отмъстителни богове, при това така умело и триумфално като гръцките герои. В своя нов шедьовър Фрай блестящо преразказва тези драматични, забавни, трагични и вечни легенди.


Присъединяваме се към Язон и аргонавтите на борда на „Арго“ в техния поход в търсене на Златното руно. Проследяваме, затаили дъх, дванайсетте подвига на Херакъл. Научаваме как хитрият Едип разрешава загадката на сфинкса, макар че това не му носи нищо добро, и как Белерофонт пленява крилатия кон Пегас, с чиято помощ успява да убие чудовището Химера. Възхищаваме се на Тезей, споделяме мъките на Орфей, ликуваме с Персей и се удивляваме на Аталанта – единствената жена, която може да надбяга всеки мъж. В „Герои“ научаваме повече за съдбата на други легендарни имена като Дедал и сина му Икар, Медея и Ариадна.


Динамична и увлекателна, изпълнена с преследвания и битки, невъзможни за преодоляване препятствия и загадки, прояви на долна страхливост и истинска храброст, без да пропускаме убийствата и безкористните жертви, „Герои“ разказва за това, на което ние, простосмъртните, сме наистина способни – в най-лошия и най-добрия смисъл. Макар че тези истории са добре познати, Фрай успява да „изтупа прахта“ от тях, разказвайки ги по съвсем модерен начин, добавяйки любопитни коментари и проявявайки за пореден път невероятното си чувство за хумор. Дори най-епизодичните герои са представени по такъв остроумен и ироничен начин, който още повече подсилва удоволствието от четенето.


Разказвачът Фрай за пореден път впечатлява с невероятно подробната информация за тези популярни герои, поднесена по много забавен начин. Освен всичко това, книгата е изключително ценна и по линия на етимологията, защото обяснява произхода на много думи и фрази, както и имената на различни представители на флората и фауната, които са свързани с имената на древногръцките герои. Но това не е всичко, Фрай е готов и с третата част „Троя“, която ще е кулминацията на неговия митологичен труд. „Толкова възхитителна книга, не можеш да я оставиш настрани, точно като първата част. Фрай разказва интригуващо за героите, без да спестява кървавите подробности или да преобръща истината за митовете. Книгата е богата на факти, безкрайно забавна и ще установите, че сте научили много“. Това е коментарът на „Хералд“ за „Герои“.


За автора:

Талантите му са безкрайно много. Стивън Фрай е определян като истинско британско съкровище. Той е актьор, комик, журналист, писател, поет, режисьор, сценарист и драматург, носител на много престижни награди. Припознаван в културните среди за еталон на т.нар. английски дух, неговото име се свързва с изящно владеене на езика, класически хумор и ерудирано присъствие. Сред близките му приятели е актьорът Хю Лори, негов състудент в Кеймбридж. Двамата изграждат необикновен комедиен тандем и участват в култови сериали като „A Bit of Fry and Laurie“ (1989 – 1995) и „Джийвс и Устър“ (1990 – 1993).

Стивън Фрай е водещ на церемонията по раздаване на британските филмови награди БАФТА в продължение на 12 години. Сред хитовете с негово участие са „Госфорд парк“, „V като Вендета“, „Шерлок Холмс: Игра на сенки“ и трилогията „Хобит“. Често озвучава различни филми и видео игри. Той е и гласът зад аудиоверсиите на седемте книги от поредицата за Хари Потър.

През 2007 г. Фрай е удостоен с награда за цялостното си творчество на церемонията по връчването на Британските комедийни награди. Известен е със своите активни позиции спрямо разнообразни обществени проблеми. Неговите ярки личностни убеждения превръщат творчеството му в извор на вдъхновение и мъдрост, пораждайки житейски размисли у всеки, докоснал се до него. Оригиналните му гледни точки предлагат възможност за интерпретации на изконни общочовешки въпроси, основани на финия баланс между ирония и самобитност. 

Допълнителна информация
Автор
 • Стивън Фрай
 • Поредица
 • Автор Стивън Фрай
  Година на издаване 2020
  Език Български
  Корица Мека
  Преводач Боряна Джанабетска
  Страници 576
  Размери 0.597kg (14cm x 21cm)
  Категория Книги /  История и Културология /  Митология / 
  Код: 0087.00272
  ISBN/Barcode: 9789543652457
  Производител: ЕДНОРОГ ЕООД
  Напиши ревю
  От поредицата/автора
  Митове
  Един нов прочит на древногръцките митовеРазкрепостен прочит на древногръцките митове, свеж поглед къ..
   4.27

  Цена: 25.00 лв

  Троя
      След като ни впечатли със своя разказ за сътворението на света в „Митове“ ..
   4.37

  Цена: 26.90 лв

  Може да ви интересува
  Скандинавска митология
  Майсторът разказвач Нийл Геймън създава истинска класика, представяйки ни впечатляваща версия на вел..
   4.09

  Цена: 14.00 лв

  Песен за Ахил
  ‌НИЕ СМЕ САМО ХОРА,МИМОЛЕТНО ПРИПЛАМВАНЕНА ФАКЛАТА. ТЕЗИ, КОИТОЩЕ ДОЙДАТ СЛЕД НАС, ЩЕ НИВЪЗВИСЯТ ИЛИ..
   4.40

  Цена: 19.90 лв

  Силата на мита
  „Силата на мита” е огледалото на истинската същност на човека от древността до наши дни, втъкана как..
   4.25

  Цена: 25.00 лв

  Антични легенди
      Закачлив поглед към древногръцката митология За древногръцките митове с н..
   4.00

  Цена: 23.00 лв

  Кратка история на мита
      Разказите за богове и герои, които слизат в подземния свят, намират път в ..
   3.68

  Цена: 14.90 лв

  Троя
      След като ни впечатли със своя разказ за сътворението на света в „Митове“ ..
   4.37

  Цена: 26.90 лв

  Ариадна
  Хипнотичен, развихрящ въображението и неустоимо магичен, романът на Дженифър Сейнт Ариадна разк..
   

  Цена: 22.00 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка