XS
SM
MD
LG
XL
 • Екатерина Каравелова - Лора Каравелова: културно-историческият сюжет

Екатерина Каравелова - Лора Каравелова: културно-историческият сюжет "майки-дъщери" в български контекст

 • Цена(при On-Line покупка): 25.00 лв
В български контекст книгата е първият опит да се изгради цялостен научен наратив, ангажиран с различни аспекти на проблематиката „майки – дъщери“. Текстът обобщава основни постановки на феминистката теория и критика, отнасящи се до отношенията между майки и дъщери, а и изобщо до женските роли, избори, идентичностни и творчески проблеми.
Трудът реконструира отношенията между Екатерина Каравелова и Лора Каравелова, историите им на реални личности и на пишещи жени, като търси знание и разбиране както за конкретния, единичния (но и типологически значим) женски опит да се присъства в публичността (и в частност – в литературната публичност), каквато е у нас след 1878 г., така и за явления и тенденции изобщо в българската културна история от посочения период, а също и за социо-културните и психологическите измерения на сложната връзка между кръвно (и не само кръвно) най-близките жени от едно семейство.
Изследването предлага нов поглед и към Яворовата фигура – като проявител на конфликта между майка и дъщеря, като „несполучливия трети“ в отношенията им, като „реалистки“ разбиран от по-възрастната Каравелова и „романтически“ въобразяван от по-младата.

***
Ваня Георгиева е магистър по антропология и филология (СУ „Св. Климент Охридски“, 2010) и доктор по филология (ПУ „Паисий Хилендарски“, 2015). Работи като главен асистент по Българска литература (1878–1918) в Пловдивския университет.
Допълнителна информация
Автор
 • Ваня Георгиева
 • Поредица
 • Автор Ваня Георгиева
  Година на издаване 2017
  Език Български
  Корица Мека
  Страници 544
  Размери 0.500kg (21cm x 14cm)
  Категория Книги /  Езикознание и литературознание / 
  Код: 200.1666
  ISBN/Barcode: 9786190100737
  Производител: ИЗТОК ЗАПАД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен 20% ДДС и са валидни само при online покупка