XS
SM
MD
LG
XL
 • Червената книга (Liber Novus)
  -50 %

Червената книга (Liber Novus)

 • Цена(при On-Line покупка): 39.90 лв 19.95 лв
  Промоцията е валидна за онлайн поръчки до изчерпване на наличността и не се комбинира с други отстъпки
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Карл Густав Юнг
  Година на издаване:2019
  Език: Български
  Корица: Твърда
  Националност:Швейцарска
  Преводач:Пламен Хаджийски
  Страници: 520

С въведение от съставителя на изданието Сону Шамдасани и предговор от Улрих Хьорни

Червената книга (Liber Novus) на швейцарския психиатър и основател на аналитичната психология Карл Густав Юнг (1875–1961) е непубликуван приживе на автора труд, собственоръчно написан и изрисуван дневник на сънищните и будните му видения, споходили го в периода 1913–1929 г., и оформен като илюстрован средновековен ръкопис, предназначен да бъде съзидан от образ и слово храм на душата. 

Книгата, издадена на немски и английски език за първи път през 2009 г., е плод на дългогодишен психологически експеримент, при който Юнг, следвайки примера на античните герои Одисей и Орфей, се осмелява да предприеме νέκυια (некия) – да слезе в бездната на онова, което по-късно сам ще нарече колективно несъзнавано, и да предостави собствения си живот – тялото, душата, ума, дори кръвта си, за арена на праобразите, обитаващи незнайните небеса и преизподни, от които е съставен човекът. Макар да се радва на рано постигнала го светска слава, той се впуска в това пътешествие, по-късно наречено метод на активно въображение, надявайки се отново да намери и да възвърне изгубената си в суетното лутане душа.

В хода на мистерийната драма от несъзнаваното нахлуват неподозирани съдържания, които приемат множество образи, между които тези на старозаветния пророк Илия и юдейската принцеса Саломе, на героя от нибелунгския епос Зигфрид и джуджето Миме, рицаря на Граала Парцифал и кабирите от Самотраки, раннохристиянския анахорет Амоний и божествения шумерски герой от епоса за Гилгамеш (Издубар), предпотопния Овидиев маг Филемон и неговата житейска спътница Бавкида. Воден от архетипния Филемон, Юнг се среща и разговаря с душата си, която се явява ту като змия, ту като птица, слуша седемте поучения на Филемон към мъртвите, от които научава за предвечното съществуване на единия новороден в душата му Бог, повелител на гностическата Плерома. 

Сблъсъкът с несъзнаваното, описан в Червената книга, се оказва първовеществото (materia prima), от чието нажежаване и стапяне в сърцето на Юнг през следващите десетилетия изкристализира крайъгълният камък (lapis) за житейското дело (opus) на най-влиятелния и най-оспорвания изследовател на човешката душа, творил през ХХ век – неговото тайнство на единението (mysterium coniunctionis). 

Liber Novus, хрониката на този сблъсък, е считана от Юнг за източник на всички идеи, намерили отражение в късното му творчество. Държана в тайна до деветата година на ХХI век, тя е парадоксален случай в историята на четенето след Гутенберг с мощните последици, които е предизвикала -преди още да бъде публикувана. 

Десет години след счупването на поставения върху нея вековен печат на мълчанието тя вече е в ръцете и на българския читател. 

Пламен Хаджийскии

Допълнителна информация
Автор
 • Карл Густав Юнг
 • Поредица
 • Автор Карл Густав Юнг
  Година на издаване 2019
  Език Български
  Корица Твърда
  Националност Швейцарска
  Преводач Пламен Хаджийски
  Страници 520
  Размери 1.080kg (17cm x 24cm)
  Категория Книги /  Психология и философия /  Самопомощ, Самоусъвършенстване /  Психоанализа, Психотерапия, Психиатрия /  Изток запад sale / 
  Код: 0200.02663
  ISBN/Barcode: 9786190105305
  Производител: ИЗТОК ЗАПАД
  Напиши ревю
  От поредицата/автора
  Човекът и неговите символи
  "Човекът и неговите символи" дължи съществуването си на един от собствените сънища на Юнг. Великият ..
   

  Цена: 22.00 лв

  Практическа психотерапия
  "Онова, което трябва и можем да си позволим, е да се чувстваме уютно в един свят, в който има и тайн..
   

  Цена: 22.00 лв

  Скритият Аз
  В своята класическа и провокативна творба Карл Г. Юнг, един от най-великите умове на всички времена,..
   4.14

  Цена: 12.95 лв

  Съвременният човек в търсене на душа (Ново издание)
  Сборникът лекции обхваща широк спектър от теми като гностицизъм, теософия, източна философия и ..
   

  Цена: 18.00 лв

  Може да ви интересува
  50 класици на психологията
  В пътуване, обхващащо 50 книги и стотици идеи, формулирани в продължение на повече от век, 50 класиц..
   4.01

  Цена: 26.00 лв

  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка