XS
SM
MD
LG
XL
  • Българско-румънски речник

Българско-румънски речник

  • Наличност: Изчерпано
  • Година на издаване:2010
    Език: Български
    Корица: Твърда
    Страници: 671
Предлаганият Българско-румънски речник / Dict,ionar bulgar-roma^n е фототипно издание на Dict,ionar bulgar-roma^n от Тибериу Йован, отпечатан в 1994 г. от издателството за научни издания Editura s,tiint,ifica( в Букурещ.
Речникът 15 години успешно изпълнява своята роля на основно лексикографско помагало за преводачи, за студенти и ученици, изучаващи българския език в Румъния и румънския език в България. Dict,ionar bulgar-roma^n все още остава първият и единствен голям речник от този тип за румънската и българската лексикография. Изработен на сериозна теоретична лексикографска основа, той представя над 40 000 български думи с техните граматически и стилистични характеристики, с участието им в типичните за българския език словосъчетания. Включен е богат терминологичен материал, както и фразеологизми.
Авторът, като задълбочен и отговорен лексикограф, работи с академичните тълковни речници на двата езика, с Геровия речник и Фразеологичния речник на българския език, със синонимни, терминологични, правописни и други специални речници, както и с двуезични речници, представящи българския и румънския език в съпоставка с други езици или помежду им. Така успява да постигне по-голяма пълнота при разкриване на смисъла на думите, да покаже многозначността и съчетаемостта им. Съумял е да преведе на румънски с необходимия точен контекст трудната в много отношения българска глаголна специфика. Преводът е богат на точни синонимни съответствия, което позволява по-лесно да се намери необходимата дума за предаване на конкретни семантични нюанси.
Допълнителна информация
Автор
  • Поредица
  • Година на издаване 2010
    Език Български
    Корица Твърда
    Страници 671
    Размери 1.100kg (24cm x 17cm)
    Категория Книги /  Чуждоезиково обучение /  Други езици / 
    Код: 0014.00753
    ISBN/Barcode: 9545289600
    Производител: ТРУД
    Напиши ревю
    Наскоро разглеждани
    Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка