XS
SM
MD
LG
XL
 • Америка и американците. Русия и русите
  -50 %

Америка и американците. Русия и русите

 • Цена(при On-Line покупка): 26.00 лв 13.00 лв
  Промоцията е валидна за онлайн поръчки до изчерпване на наличността и не се комбинира с други отстъпки
 • Наличност: Изчерпано
 • Автор:Алексис дьо Токвил
  Година на издаване:2004
  Език: Български
  Корица: Твърда
  Страници: 660
В едно интервю носителят на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски казва: "Ако бях издател, то бих напечатал в един том две книги: Кюстин и Токвил." Книгата на маркиз Астолф дьо Кюстин, публикувана през 1843 г., разказва под формата на писма за неговото пътешествие в Русия през лятото на 1839 г. Веднага е преведена на английски и немски и му носи европейска слава. В самата Русия книгата е забранена незабавно и задълго (всъщност и до ден-днешен) се превръща в легенда. Преди всичко заради много дълбокото проникване в т. нар. руски национален характер, обрисуван в ефектен афористичен стил (Балзак има всички основания да нарича Кюстин продължител на Шамфор, що се отнася до наблюдателността, и на Риварол, по отношение на остроумието). Може би затова, въпреки че засяга толкова болни места на руското национално самолюбие, тя и днес се радва на изключителна популярност (съвкупният й официален тираж надхвърля 700 000).

Малко преди Кюстин (през април 1831 г.) друг французин -маркиз Алексис дьо Токвил - се качва на парахода за Хавър, за да проучи експерименталната, химически чиста демокрация в Америка. Нея той избира като лаборатория, в която да изследва централния проблем на времето - тъй като стремежът към равенство е непреодолим, - дали то е съвместимо със свободата. Неговият анализ на връзката между законите и институциите на САЩ и американските нрави и душевност си остава ненадминат и до днес.

Четени съпоставително, книгите на Кюстин и Токвил (за първи път толкова цялостно публикувани на български) дават много ярко и точно обяснение както на историческото развитие на двете нации, така и на сегашното им състояние и проблеми. А и на бъдещето им - макар без славата на Нострадамус, и двамата имат много повече сбъднати предсказания от него.

Препрочетох Кюстин ("Писма от Русия"). Няма по-проницателна и по-пророческа книга.

Емил Чоран, Тетрадки (1965)

Четящият Токвил постоянно с изумление разпознава в неговата велика кига характерните черти на съвременна Америка.

Артър Шлезинджър
Допълнителна информация
Автор
 • Алексис дьо Токвил
 • Поредица
 • Автор Алексис дьо Токвил
  Година на издаване 2004
  Език Български
  Корица Твърда
  Страници 660
  Размери 0.945kg (23cm x 15cm)
  Категория Книги /  Социология, Политика /  Изток запад sale / 
  Код: 200.0144
  ISBN/Barcode: 9543210063
  Производител: ИЗТОК ЗАПАД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка