XS
SM
MD
LG
XL

АК-47: Оръжието на XX век

 • Цена: 19.90 лв
  3.97 (42 ratings by Goodreads)
 • Автор:К. Дж. Чивърс
  Година на издаване:2019
  Език: Български
  Корица: Мека
  Националност:Американска
  Оригинално заглавие:The Gun: The Story of the AK-47
  Преводач:Христо Димитров
  Страници: 432

  Доставка

  може да е при вас
   до офис на еконт: 05.10.2022
   до краен адрес: 05.10.2022 - 07.10.2022

    „Изобретателите рядко имат полза от откритията си. Те са за хората.“

    Ричард Дж. Гатлинг, изобретател на картечницата „Гатлинг“

    Изследователят на модерните конфликти К. Дж. Чивърс, бивш офицер от морската пехота и ветеран от войната в Персийския залив, смесва историческо изследване, щателно проучване на засекретени досега архиви и преки свидетелства от бойните полета, за да проследи еволюцията на автоматичното оръжие.

    Изобретенията на Ричард Гатлинг и Хайръм Максим променят изцяло начините за водене на сражения и стават както средство за безпрекословно колониално господство, така и прокарват пътя към касапницата на Първата световна война. Но истинският пробив в тази област принадлежи на човек, около когото митовете са повече от сигурните факти – Михаил Калашников.

    В „АК-47. Оръжието на XX век” е представена историята на човешкия гений, впрегнат в най-страховитата задача – ефективното и сигурно отнемане на колкото се може повече човешки животи за максимално кратко време.

    ...за упорити и отдадени изследователи на историята на съвременните война, политика и идеология и как автоматичното оръжие наложи трансформация на същината на сраженията... колосално усилие... Чивърс очевидно е създал шедьовър, преплетен с историята.
    Марин Корпс Газет

    В АК-47 носителят на наградата „Пулицър“, журналистът, бившият офицер от морската пехота и ветеран от войната в Персийския залив К. Дж. Чивърс се заема да „издигне „Калашников“ над опростенческата и манипулирана същина на неговата история“. И успява да го постигне по възхитителен начин, като с емоционален стил поставя автомата в неговия социален, исторически и технологичен контекст.
    Вашингтон Пост

    ...страховито единение между изследователска работа и писане. Историята на „Калашников“ е вълнуваща, обхваща най-мрачните дни от Студената война и асиметричните бойни действия от първите дни на XXI в. В разказването ѝ Чивърс добавя множество осветляващи елементи от технологичното развитие и събития от по-широко стратегическо значение. С използването на хилядите източници той със сигурност има последната дума по едно от най-знаковите оръжия на нашето време.
    Индипендънт

    От създаването и първото разпространение на автомат „Калашников“ са минали повече от шейсет години. Носят го войниците в повече от петдесет национални армии, както и редица полицейски и разузнавателни управления и агенции по сигурността. Но неговото влияние се простира далеч отвъд сферата на конвенционалната мощ. „Калашников“ е знаков за партизанските групировки, за терористите, за децата-войници, за диктаторите и за бандитите – всички те са открили, че той изравнява силите срещу морално или материално превъзхождащ ги враг.

    Списъкът на неговите ползватели е история на съвременните конфликти. Съветската пропагандна машина величае АК-47 като инструмент за самозащита и освобождение, но първата му смъртоносна употреба е за потисничество – за смазването на бунтовете в Източна Германия през 1953 г. и в Унгария през 1956 г., както и за стрелба по цивилни, опитващи се да избягат зад Желязната завеса. Но щом автоматът прекрачва границите и излиза от типичното си битие на оръжие за потискане на непокорните в Източна Европа, и се появява като автоматично оръжие по световните бойни полета, той за миг се превръща в истински пробив, в оръжие, което променя правилата.

Допълнителна информация
Автор
 • К. Дж. Чивърс
 • Поредица
 • Автор К. Дж. Чивърс
  Година на издаване 2019
  Език Български
  Корица Мека
  Националност Американска
  Оригинално заглавие The Gun: The Story of the AK-47
  Преводач Христо Димитров
  Страници 432
  Размери 0.360kg (14cm x 21cm)
  Категория Книги /  Хоби /  История и Културология /  Военна история /  Оръжия / 
  Код: 0033.02541
  ISBN/Barcode: 9789542828600
  Производител: СИЕЛА НОРМА АД
  Напиши ревю
  Наскоро разглеждани
  Всички цени в електронния магазин booktrading.bg са с включен ДДС и са валидни само при online покупка